Jogdíjmentes zenék ingyen? Az interneten ez is megoldható

2021. július 07.

jogdíjmentes zenék

A legegyszerűbb vlog készítésénél vagy egy hobbi videónál is felmerülhet az igény arra, hogy egyes jeleneteknél aláfestő zenét használjunk. A gond csak annyi, hogy egy külön erre a célra íratni egy zenét elég drága mulatság. Nem csak az alkotó díjazásáról van szó, ahhoz, hogy jól szóljon, egy stúdióra is szükség lesz, amit ki kell bérelni.

A másik lehetőség, hogy már létező zenét választunk – csakhogy ezek jó része is jogdíjas. Egy színvonalas, jó minőségű aláfestő zene elkészítése nem kevés idő- és munkaráfordítással jár, és lehetnek járulékos költségek is (mint például az említett stúdióbérlés). Így érthető, hogy az alkotók nem szeretnék ingyen mások rendelkezésére bocsátani a saját zenéjüket, főleg, ha az illető a széles nyilvánosságnak szóló produktumban használja fel. Nem is beszélve az üzleti célú felhasználásról.

Egy kis költségvetésű videó vagy kisfilm esetén, pláne egy volgnál pedig általában nem áll rendelkezésre elégséges pénzügyi forrás ahhoz, hogy jogdíjas zenét vásároljunk. Mi lehet a megoldás?

Szerencsére több olyan oldal is van, amelyek ingyenesen letölthető vagy felhasználható zenéket kínál. (Vigyázat, a kettő nem feltétlenül ugyanaz – erre még kitérünk a későbbiekben).

Most pedig nézzük, milyen helyekről szerezhetünk be jogdíjmentes zenéket ingyen.

Youtube Audio Library

Korrekt gyűjtemény, ráadásul praktikus abból a szempontból, hogy sokszor egyébként is YouTube-ra tesszük fel a videót, ami alá zenét keresünk. A YouTube intenzíven figyeli a jogosulatlan zenehasználatot, szóval ezzel itt abszolút nem érdemes kísérletezni. Azonban azzal már gondban lehetünk, hogy megfelelő zenét találjunk a videónkhoz (erről bővebben lásd a cikk végén írottakat.)

Facebook Hanggyűjtemény

Hogy stílusosak legyünk, ugyanaz a nóta, mint a YouTube-nál: a facebookos videókhoz praktikus innen keresni valami aláfestő zenét. Kulcsszó de akár hangulat, műfaj alapján is kereshetünk a zenék között, de a gyűjtemény csak asztali gépről elérhető. Viszont módosítani és keverni is lehet az elérhető zenéket.

Soundcloud Creative Commons

Ezen a platformon felülreprezentáltak a zenészek, és sokan közülük ingyensen is megosztanak anyagokat. A keresője nem a világ legjobbika, de ha beírjuk, hogy “free license music” vagy “no copyright music”, elég sok zenéből válogathatunk. Itt is ügyelni kell rá, hogy nem minden ingyen letölthető zene használható fel szabadon, ahogy arra is, hogy sokszor kérik a forrás megjelölését a szerzők.

Incompetech

Sokak szerint ez az egyik legjobb ilyen típusú oldal. Sokféle műfaj érhető el, és üzleti célra is használható zenéket találunk itt.

Free Soundtrack Music

Kicsit kakukktojás ez az oldal, mert fizetős zenékből is jókora gyűjtemény van rajta. Mégis érdemes meglátogatni, mert ingyenes zenékből is bő a választék. Ezeket “FREE” címkével jelölték, és szabadon felhaszálhatók.

PacDV

A másik kakukktojás, mert ugyan lehet zenékre is keresni, de nem ez a legerősebb oldala, és elég nehézkes is a keresés. Viszont hangeffekteket is keresgélhetünk, és ebben viszont abszolút aduász a PacDV. A felhasználás teljesen free, csak egy hivatkozást várnak cserébe.

Jamendo

Brutális mennyiségű zene van ide felpakolva, de nem mindegyik használható fel szabadon – a “PRO” feliratra figyeljünk oda. Kereshetünk előadóra vagy számcímre, sőt, még hangszerre is – egyébként a keresője nagyon jól használható.

A jogdíjmentes, ingyenes zenék hátránya

A lista persze korántsem teljes, sok más hasonló oldal is létezik. Érdemes azzal is számolni, hogy bár az ingyenes zenékkel rengeteget spórolhatunk, nagyon sok időbe kerülhet megtalálni a megfelelőt. Sőt, még az is előfordulhat, hogy bár sokáig keressük, mégsem találjuk meg azt a zenét, ami passzolna a videónkhoz.

A jogdíjmentes zenék, amelyek ingyen elérhetők, általában nem túl egyediek. Legalábbis abban az értelemben, hogy nem speciálisan a mi igényeinkre vannak szabva, nem az adott videóhoz készültek. Ezt is érdemes belekalkulálni, bár sok olyan típusú videó van – például a termékbemutatók -, ahol egy általános, nem túl karakteres aláfestő zene is tökéletes megoldás lehet.

Nem mindegy, hogy ingyen letölthető, vagy szabadon is felhasználható egy zene

Arra is érdemes figyelni, hogy attól, hogy egy zene ingyenesen elérhető, letölthető, még nem biztos, hogy szabadon fel is használható. A különbség annyi, hogy az ingyenesen letölthető zenéket korlátozás nélkül hallgathatjuk otthon. Ha viszont egy nyilvánosan is elérhető, pláne profitcéllal készült videóban is felhasználjuk, az már egy másik kategória. Tehát mindig figyeljünk oda, hogy az ingyenesen letölthető zene szabadon felhasználható-e.

Végül megjegyezzük, hogy létezik köztes megoldás is: olyan gyűjtemények, ahol valamennyit, egy nem túl jelentős összeget fizetni kell, de közel sem annyit, mint egy neves szerző jogdíjas műveiért. Ilyen például az Audiojungle, a 123RF vagy az Epidemic Sound. Ezeket akkor érdemes használni, ha nem szeretnénk tengernyi időt a jogdíjmentes ingyenes zenék keresgélésére fordítani, mert ezeken az oldalakon sokkal hamarabb találhatunk megfelelőeket.Ajánló