Notebook és laptop: a legfontosabb különbségek

2020 április 29. | Tech

Ha most állsz laptopvásárlás előtt, biztosan bele fogsz futni abba a kérdésbe, hogy laptopot vagy notebookot érdemes vásárolnod. A két kifejezés nagyon hasonló jelentést takar, de ez nem mindig volt így: régen ez teljesen eltérő kategóriát jelentett, de még ma is jól jön, ha tisztában vagy a legfontosabb különbségekkel. A laptop és a notebook jelentése néha attól függ, hogy kit kérdezel, de az sem mindegy, melyik gyártó termékeit nézed: van, aki egymás szinonimájaként használja a szavakat, és van, aki egy külön termékkategóriára utal vele. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az a laptop?

A laptop egyszerűen a hordozható számítógépeket jelenti összefoglaló néven, tehát ez a “nagyobb” kategória, aminek része a notebookok is. Ha laptopot vásárolsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy az asztali számítógépekhez nagyon közeli, vagy akár velük azonos teljesítményt fogsz találni.

A legegyszerűbb a képernyőméret alapján tájékozódni: a 15” átmérőjű vagy nagyobb hordozható gépek biztosan a laptop kategóriába esnek, és általában bőségesen el vannak látva tárhellyel és memóriával, ami a csúcsteljesítményhez szükséges.

Maga a kifejezés arra utal, hogy “ölbe véve” is használható a gép, ezért “lap” top. Vannak persze kivételek: az Apple például teljesítménytől függetlenül az összes hordozható számítógépét notebooknak hívja, amivel arra utal, hogy az ideális felhasználás az asztalhoz ülve történik. Maga a Macbook elnevezés is innen ered: a “McIntosh + notebook” szavak összetételéből áll. A McIntosh egy almatípus, a notebook pedig a laptopok egy speciális kategóriája:

Mi az a notebook?

A notebook kategória elnevezése akkor jött létre, amikor a technológia lehetővé tette, hogy az egyre erősebb laptopokat még kisebb méretben is kínálhassák, a notebook szóval egy jegyzetfüzet méretére utalva. Ebbe beletartozhatnak a 15” átmérőjű gépek is, de jellemzően az ennél kisebb gépeket hívják így gyűjtőnéven.

A kategória előnye tehát a még jobb hordozhatóság, és arra utal, hogy jegyzetfüzet helyett nyugodtan magunkkal vihetünk egy notebook gépet akár egy üzleti megbeszélésre jegyzetfüzet helyett. Árban nagyon vegyes a kép, mivel a kisebb méretbe nem mindig sikerül asztali gépekkel egyenértékű teljesítményt belezsúfolni: ezért az olcsóbb notebookok jellemzően sokkal lassabbak mint néhány azonos méretű, de jobb hardverrel felszerelt társa.

Laptop és notebook: a történelem

Az első piacképes laptop 1981-ben érkezett meg. Ez az Osborne 1 nevű hordozható gép volt 11 kg-os súllyal, ami ma már elképzelhetetlen lenne a kategóriában. De annak idején ez is nagy könnyebbség volt, hogy egyáltalán lehetőség volt arra, hogy magunkkal vigyünk egy számítógépet. Akkumulátorról még nem is lehetett üzemelni, mindig vinni kellett hozzá egy hálózati kábelt.

A notebook kategória a 2000-es években lett igazán népszerű, ahol ez a súly jelentősen lecsökkent, és egyre kevesebb kompromisszumot kellett kötni a teljesítményben a nagyobb méretű gépekhez képest. Cserébe a kijelzők felbontása ebben a kategóriában jellemzően kevesebb volt: 1366 x 768 pixel felbontásról beszélhetünk, ami a full HD tv-k alatt van, de azért használható volt. A technológia fejlődésével pedig ma már nem ritkák a full HD, vagy akár annál nagyobb felbontású notebookok, amik a megfelelő teljesítménnyel párosítva akár játékra is alkalmasak.

Mivel a notebookok az évek múlásával egyre közelebb kerültek teljesítményben a laptopokhoz, ezért elmosódott a határ a két kategória között. Ma már ezért nehéz élesen elválasztani a kettőt, mivel mindkét elnevezés alatt nagyon jó hordozható számítógépeket lehet találni. Megjelent viszont néhány további kategória is.

Netbook, ultrabook és tablet

A netbook a notebook továbbgondolásaként jött létre: a név a még kisebb méretre utal, és arra, hogy a számítógépet a könnyebb hordozhatóság miatt legfeljebb internetezésre használhatjuk. Ilyen volt a 2000-es évek végén megjelent Asus EEE PC sorozat, amiben 10” kijelzőméretű alatti gépeket is találhattunk, igen olcsón. A csekély teljesítmény és a korlátozott használhatóság miatt ez a kategória sosem terjedt el igazán, de a tabletek térnyerése is visszaszorította ezt.

A tablet koncepciója hamar megszületett, de kellett hozzá a technológia fejlődése is, hogy használható teljesítményt lehessen beletenni egy csak kijelzővel felszerelt eszközbe. Az iPad megjelenésével egyértelmű lett, hogy ilyen méretben is lehet jól használható eszközt készíteni, ami már sokkal inkább alkalmas volt arra, hogy magunkkal vigyük egy meetingre és azon jegyzeteljünk egy nehezebb és lassabb netbookhoz képest.

Az ultrabook elnevezés az Intel processzorgyártó cégtől ered, amivel a saját hardvereikkel felszerelt, kisméretű, de komoly teljesítménnyel rendelkező notebookokat szerették volna megkülönböztetni. Az elnevezés egészen elterjed, de nem eléggé ahhoz, hogy külön kategóriaként gondolhassunk rá: helyette megmaradt az univerzálisabb notebook elnevezés, ami a mai napig közismert.

Hordozhatóság és súly

Ha ismerjük a kategória nevének jelentését, már tudhatjuk, mire számítsunk:

  • A laptopok jellemzően nehezebbek, de nagyobb kijelzővel rendelkeznek
  • A notebookok könnyebbek, de még használható méretű kijelzővel és billentyűzettel bírnak, kényelmes rajtuk dolgozni asztali géphez képest
  • A netbook igen kisméretű, de már kényelmetlen lehet egy asztali gép kiváltására

Ár és teljesítmény

A laptopok és a notebookok kategóriájában nagyon vegyes kínálatot találunk: a magasabb árhoz jellemzően jóval jobb teljesítmény társul, de a gép méretében nem kell kompromisszumot kötnünk.

  • A netbookok olcsóbbak a fentieknék, de számítsunk rá, hogy nem lesz kellemes mindennapi használatra a rosszabb teljesítmény miatt
  • Ha ultrabookkal találkozol, a teljesítmény ott rendben lehet, viszont a kevesebb súlyért általában meg kell fizetni a felárat

Laptopot vagy notebookot vegyek?

Ha olyan hordozható gépre van szükséged, ahol teljesítményben sem szeretnél kompromisszumot kötni, mindkettő jó választás. Ma már inkább az ár az, amire érdemes odafigyelni: minél drágább egy hordozható számítógép, annál nagyobb eséllyel tud akár teljes értékűen helyettesíteni egy asztalit.

Ha pedig a hordozhatóság a legfontosabb szempont, egy tablet lehet az ideális választás laptop vagy notebook helyett.