A legjobb életrajzi könyvek: 5+1 mű, amit neked is el kellene olvasnod!

Kíváncsi vagy, hogyan gondolkodnak a legnagyobb zsenik? Nincs más dolgod, mint elolvasni a legjobb életrajzi könyveket és megfogadni a tanácsokat, hogy elindulj a siker útján!

Amikor sikeres emberek életéről olvasunk, gyakran érezhetjük úgy, még nem tettünk eleget. A soroknak viszont pozitív üzenete van: cselekvésre buzdítanak. A legjobb életrajzi könyveket aligha fogjuk tudni letenni, ezt követően pedig már mi magunk is készen állunk megváltani a világot. 

Üzleti sikerek, innováció, siker, szerencse: rengeteg gondolat cikázhat a fejünkben, mitől lesz valaki hatással a világban zajló folyamatokra. A színfalak mögött azonban kemény munka, hibák és komoly dilemmák lapulnak. A legjobb életrajzi könyvek nem kertelnek, elmondják nekünk a színtiszta igazságot és megtudhatjuk például, hogyan rúgták ki az Apple alapítóját, miért hagyta ott az egyetemet a világ talán legbefolyásosabb embere, milyen kiszolgáltatottság alatt kell dolgoznia egy informatikai zseninek Amerikában, de választ kapunk arra is, miként, illetve milyen eszközökkel lehetünk sikeresek a 21. században. 

Miért olvassunk életrajzi könyveket?

Könyvet olvasni a legjobb befektetések egyike. A tudás és a képzelet mérhetetlen tárháza találkozik, képzeljük csak el, mi történik, ha a legnagyobb zsenik alkotnak vagy épp róluk készül olvasmány. Az írások segítségével szinte azonnal felhasználható tudást szerzünk olyan emberektől, akikkel valószínűleg soha az életben nem fogunk személyesen találkozni. 

A legjobb életrajzi könyvek esélyt nyújtanak, hogy felhasználjuk a benne rejlő tartalmakat és pozitív irányba változtassunk az életünkön. Egy-egy jó tanács és történet segíthet megtalálni a válaszokat, elindítani a karrierünket vagy teljesen új perspektívákból szemlélni a világban zajló eseményeket.

Kevés emberről írnak könyvet, aki nem ért el valami különlegeset és olykor nem kell külön bemutatni a főszereplőket. Akár szimpatizálunk a “főhőssel”, akár nem, mindenképpen érdemes elolvasni az életrajzát, hiszen 180 fokos fordulatot is vehet a róla alkotott képünk. Irány a könyvesbolt!

Íme a legjobb életrajzi könyvek, amelyek új kapukat nyitnak ki az életedben!

Az 5+1 legjobb életrajzi könyv

1.  Steve Jobs – Walter Isaacson

Steve Jobs nevét aligha kell bemutatni, de ez a könyv az egyik legjobb olvasmány, ami valaha a polcokra került. Először maga az író sem igazán tudta mire vélni, miért is kellene 50-es éveiben járó Jobsról életrajzot készíteni, majd még a nyilvánosság előtt számára is világossá vált: az Apple társalapítója halálos betegségben, rákban szenved. A mű pedig minden idők egyik legbefolyásosabb feltalálójának és üzletemberének életébe nyújt betekintést – A-Z-ig. Pozitív, hogy nem minden pozitív: a könyv és Jobs nem rejti véka alá, milyen könyörtelen módon próbálta tagadni lánya létezését és olykor milyen módon rúgta ki az alkalmazottjait. Ahogyan aztán tették azt vele is a cégnél. 

Szintén érdekes a Steve Wozniakkal való viszonya és a gondolat, hogy a mérnök nélkül talán ma sem létezne Apple. Kettejük kapcsolata viszont megváltoztatta az emberiség számítástechnikához való viszonyát és Jobs neve halálát követően is még sokáig a történelem része marad. Nagy dicséret illeti a szerzőt, aki végig részletesen és mélyen mutatja be ezt a nem mindennapi életutat. 

2.  Elon Musk – Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása – Ashlee Vance

A Vasember. Ma már sokan nem is a filmszereplőre, hanem egyenesen Elon Muskra gondolnak ezt a jelzőt hallva. Nem véletlenül: ha kell, kilövi a Teslát az űrbe, kolóniát hoz létre a Marson vagy egy rövid tweettel felborítja az egész tőzsdét. 

Nos, az igazság az, hogy annak idején ő is csak egy átlagos gyerek volt. Na jó, annyira talán mégsem: a legendák szerint napi két könyvet olvasott el, tizenévesen pedig már komoly programokat írt. Majd Amerikába került, ahol bekerült 1-2 egyetemre, amelyikhez pedig volt kedve, el is végezte. Csak olyan “Muskosan”. 

Ashlee Vance könyve bemutatja nekünk azt a hihetetlen utat, amit a feltaláló megjárt, de legyünk őszinték: még korántsem ért véget a történet. Addig is itt egy igazán olvasmányos, részletes és izgalmas betekintés a világ egyik legőrültebb elméjének gondolataiba. Öveket becsatolni, mert ez egy Elon Musk útikalauz stopposoknak (utalás a könyvből).  

3. Rendszerhiba – Edward Snowden

A könyv, ami az egyik legnagyobb visszhangot váltotta ki szerte a világban. Edward Snowden kitálal. Nem biztos, hogy ennek örülünk: kiderült, hogy figyelnek minket. Olyan folyamatok zajlanak a háttérben, melyről korábban fogalmunk sem volt legfeljebb megalapozatlan összeesküvés-elméletek formájában és most ez az informatikus srác azt mondja, vigyázzunk, mert mindenhol látnak minket. 

Már a gyermekkori történetek olyan izgalmasak, hogy alig lehet letenni a könyvet: a számítógéppel való szerelem, a kitartás és a kivételes műszaki érzék pedig azt jelentette Snowden számára, hogy komoly karrier elé nézzen, komolyabb iskolai végzettség nélkül. Szinte átéljük a szerzővel 2001. szeptember 11-ét és az azzal járó fájdalmat, szenvedést és bosszúvágyat. 

Snowden élete hiába ível felfelé és lép karrierje csúcsára, ő is tudja, valami nincs rendben és a lelkiismerete nem engedi, hogy ne mondjon el mindent a nagyérdeműnek. 

4. Hasíts! –  Gary Vaynerchuk

Gary Vaynerchuk bármit mond és bármit ír, az összefügg az életről alkotott képével. Az amerikai vállalkozó olyan gondolatokat oszt meg, mely a sikerre éhes vállalkozók receptjeként szolgálhat. Nemcsak közösségi média és online marketing, hanem történetek kitartásról, sikerekről és bukásokról. 

A Hasíts! bátran nevezhető életrajzi könyvnek, hiszen GaryVee egész életét gyakorlatilag a munkája teszi ki: hiszen imádja, amit csinál. Motivációját pedig valószínűleg 100 másik emberéből gyúrta össze. Aki ezt a könyvet elolvassa, az aligha fogja megengedni magának, hogy elvesztegesse az idejét.

5. Az a szabály, hogy nincs szabály – a Netflix és a megújulás kultúrája – Reed Hastings – Erin Meyer

A Netflix mára kultusszá vált, növekedése és népszerűsége pedig már-már ijesztő. Amíg régen az emberek a tv-készülékek előtt vagy a számítógép monitorjainál ültek órákat, ma maratoni sorozatnézéseket tartanak. A streamingszolgáltató pedig meghódítja a világot. 

Könyv a cég megalakulásáról, a vezetők múltjáról és a munkához való hozzáállásról. Alapmű vállalkozóknak, cégvezetőknek és mindenkinek, aki szeretné tudni, hogyan lehet elérni a csúcsok csúcsát. 

5+1. Levelek – Kassai Lajos

Végül, de nem utolsósorban: Kassai Lajos élete és a világról alkotott képe minden magyar számára kötelező darab. A lovasíjászat feltalálója végigvezeti az olvasót életének alakulásán, egy igazi közösség létrehozásán és igazán imponáló könyv formájában segít közelebb kerülni az élet értelméhez, a hagyományok megértéséhez. 

Kassai Lajos életrajza méltán került fel a legnagyobb nevek mellé, hiszen olyan erőket és energiákat mozgósít a mai napig, mely példával szolgálnak nemcsak tanítványai, hanem az “egyszerű” ember számára is. Az általa alkotott harcművészet pedig mára szerte a világban elismert és versenyszerűen működik, hatalmas bázissal a háta mögött. 

Összefoglalás

Ahogyan mondani szokás, mindenki más és más, mindannyian egyéniségek vagyunk. Mindez azt jelenti, hogy nem kell teljesen hasonlítanunk azokra az emberekre, akikre felnézünk vagy akiket követni szeretnénk. Olvassuk el, majd gondoljuk át és döntsük el, melyek a számunkra fontos információk és hogyan tudjuk azokat a saját életünkben kamatoztatni.

Az olvasásban pedig az a jó, hogy nem kell görcsölni hozzá vagy tanulási tervet készíteni: egyszerűen élvezzük és hagyjuk, hogy magával ragadjanak minket a sorok. A többi már jönni fog magától.

Amennyiben érdekelnek a legjobb önfejlesztő könyvek vagy szeretnél újabb toplistákról olvasni, irány a The Next online magazin!

Szerző: Prezsnyák Péter