A legjobb tanulási tippek egy helyen

Nem lehet minden tantárgyra ugyanazzal a módszerrel készülni, de azért vannak lehetőségek, amelyeket hatékonyan használhatsz minden esetben.

Nem lehet minden tantárgyra ugyanazzal a módszerrel készülni, de azért vannak lehetőségek, amelyeket hatékonyan használhatsz minden esetben.

Tanulj meg tanulni! – hangzik el egyre gyakrabban, amikor a hatékony oktatási és tanulási módszerekről van szó. Mi is sokat foglalkoztunk a témával, az eddigi cikkeinkből az is kiderül, hogy a tanulási tippek nem csak az iskolai fejlődésben segítenek, de az élet más területein is jobban boldogul az, aki megtanul helyesen tanulni.

A nyelvtanulási tippek terén szokhattuk meg, hogy rengeteg jó és jónak tűnő tanácsot hallhatunk a mobilappok használatától kezdve az idegenekkel történő Skype-beszélgetésekig. Ez az egyik olyan terület, ahol a legkönnyebben felismerhető, hogy valakinek mennyire fekszik egy-egy módszer, az ideális állapot az lenne, ha ugyanez megállapítható lenne a matek, a nyeltan vagy a biológia estében is.

Tanulási tippek

Gondolkodj előre

 • Dátumok és sorrendek. Mivel minden vizsga és dolgozat dátumát előre tudod, így célszerű őket egy naptárban vezetni. Manapság már rengeteg app létezik, külön erre fejlesztve, de sok telefon alapalkalmazása is képes erre. Érdemes mindig pár nappal előbbre állítani a figyelmeztetőt, hogy legyen idő a felkészülésre és ne a számonkérés előtti este döbbenj rá, hogy tanulnod kellett volna.
 • Egyszerűen csak figyelj az órákon. Sok tanár javasol kiegészítő olvasmányt, hogy jobban megérts bizonyos részeket, vagy amikben olyan tartalmakat találsz, amit kérni fog a dolgozatban. Írd le az ilyen hasznos infókat és nézz utánuk. Csak a javadra válhat.
 • A jó jegyzet életmentő lehet. Érdemes pontokba jegyzetelni, vagy csak kulcsszavakba, hogy aztán ki tudd fejteni, amikor feldolgozol egy témát. Ha nem megy a jegyzetelés, kérj segítséget a csoporttársaktól, osztálytársaktól vagy esetleg felsőbb évfolyamosoktól. (Nem szégyen és csak a bunkók koptatnak le.)
 • Ideje új szokásokat kialakítani. Ha eddig csak egy napot szántál a tanulásra, próbálkozz napi 30 perccel. Ha több részre bontod az anyagokat és több időt szánsz a hetedből tanulásra, könnyebben feldolgozhatod az anyagot. Csapatépítőnek is kitűnő, meg amúgy is több szem többet lát alapon még tanulhattok is egymástól.
 • Kérdezz a tanártól. Nem gáz, ha óra végén megkéred a tanárt, magyarázza el még egyszer azt a részt, amit nem sikerült megérteni. Sok pedagógusnál ez még plusz pontnak is számít!

Hozd létre az ideális környezetet a tanuláshoz

 • Tiszta, csendes szoba. Rumliban nem fogod megtalálni a dolgaidat. Az íróasztalon legyen mindig rend, hogy mindennek meg legyen a maga helye. Ha a környezeted átlátható, könnyebben fókuszálsz majd a megtanulandó anyagra.
 • Kapcsolj villanyt! Este nyilván kell az olvasólámpa, nappal viszont érdemes természetes fénynél olvasgatni a füzeteket. Fontos még, hogy szellőztessünk, hiszen oxigéndús környezetben sokkal jobban fog az agyunk.
 • Kapcsolj ki minden kütyüt! Nem kell folyton posztolni a tételekről, a sokadik kávéról vagy az unott fejünkről. Ezek olyan dolgok, amik felzabálják a drága időt. Viszont a tudósok szerint egy kis komolyzene segíthet befogadóbbá tenni az agyunkat, így maximum az a megengedett. 

Tervezd meg a tanulás folyamatát

 • Fókuszban a célok. Mit szeretnél elérni? Javítani egy jegyet? Vagy ösztöndíjat kapni? Motiváld magad úgy, hogy a céljaidat tartod a szemed előtt, és nem a negatív gondolatokat. Nem tudod megcsinálni? Hogyne tudnád!
 • Szűrd le a legfontosabb infókat. Nézd át a jegyzeteket és emeld ki belőlük a legfontosabbakat.
 • Újra és újra írd le. Ha megvannak a fontos szabályok és a tananyag egy része, készíts belőlük új vázlatot. Nem, ez nem vicc, így tuti meg fog ragadni a fejedben! 
 • Tegyél fel magadnak kérdéseket. Ha átvettél egy anyagot, kérdezz rá a kulcsmondatokra, évszámokra és személyekre. Ellenőrizd magad!
 • Nézd át a korábbi teszteket, dolgozatokat. Nem is gondolnád, de mondjuk egy ismétlő ZH-ban például akár ugyanazt is megkérdezheti a tanár!

Vezess naptárat

Mindig jó ha előre tudod milyen feladatok várnak rád a következő héten. Ezért találj ki egy napot a hétvégén amikor átnézed a naptáradat, hogy melyik nap mit kell majd csinálnod. Telefonodba is beállíthatsz figyelmeztetőket, hogy tuti ne felejtsd el a teendőidet. Rengeteg app van már kifejezetten erre a funkcióra! Haladj a korral! 

Pató Pál

Ej, ráérünk arra még! Mondogatja Pató Pál úr, de te ne halogasd a tanulást. Mindig lásd, hogy mi az amit muszáj időre megcsinálnod. Minél tovább halogatod annál rosszabb lesz, megúszni úgysem tudod, és az utolsó pillanatban kapkodhatsz majd. Később, amikor munkába állsz ennek súlyosabb következményei lesznek: ebből születnek a túlórák és a mérges kollegák.

Csapatmunka

Mérd fel mennyi idő, hány nap kell neked az adott tárgyból felkészülni. Ha nehezebb tantárgyról van szó, kérj segítséget – tökre nem szégyen ha megkéred a haverod, hogy segítsen. Amúgy is, csapatban dolgozni és ötletelni sokkal könnyebb. 

Tapasztald ki mikor fog az agyad

Mindenki a nap más-más szakában aktív. Ha tudod, hogy neked suli után, fáradtan nem úgy pörögnek a kerekeid, iktass be egy egy órás sétát, biciklizést, hogy újratöltődj és utána állj neki a feladatnak.De a korán felkelek és mindent megtanulok téma még elég kevés embernek jött be. Ne halogasd a tanulást késő estére, sem pedig hajnalra. 

Tanulj, készülj folyamatosan

Vannak akik mesteri szintre fejlesztették az utolsó pillanatban tanulást (magolást), az viszont biztos, hogy ez módszer nem ad maradandó tudást. Hiába biflázod be az anyagot, ha sikerül is a vizsga vagy dolgozat, utána nem sokáig marad meg amit tanultál. Ezért legalább hetente egyszer (de inkább többször) szánj egy kis időt a jegyzeteid átnézésére. Így nem kell rohamtempóban, idegesen készülnöd és több minden marad meg az anyagból. Ha minden órára készülsz egy kicsit, sokkal könnyebb lesz a nagy felelet/vizsga előtt átismételni a tanultakat. 

Tanulj meg nemet mondani

Fontos tanulnivalód lenne de a haverok csábítanak, hogy menj el velük valahova? Itt visszatérünk az egyes pontunkhoz: tudd előre melyik nap mi dolgod van és előre egyeztess a barátaiddal, hogy mikor tudsz majd velük lógni. Elkerülöd a felesleges és kellemetlen vitákat és a tanulásra is marad elég időd. 

Ne vállald túl magad

Ne ajánlkozz plusz feladatra a szakképzésen, szakkörön amikor tudod, hogy a hétre már amúgy is temérdek tennivalód van. Tudd mennyire vagy képes és néha csinálj kevesebbet, de azt jól. 

Ne szöszmötölj

Hajlamos vagy a telefonodat nyomkodni vagy szöszmötölni ahelyett, hogy haladnál a feladatoddal? Ha úgy érzed nem megy, inkább állj fel az asztaltól, mászkálj kicsit, menj ki a levegőre, majd ülj vissza és vágj bele, de ne vacakolj munka közben, mert úgy elúszik az idő, hogy észre sem veszed. Minden zavarót tüntess el magad körül: kapcsold ki a tévét, lépj ki a Facebookból mert amúgy minden értesítésre csak felkapod aztán oda a figyelem. Ha folyton megzavar valami, nem tudsz koncentrálni, felesleges volt leülnöd tanulni. 

Jegyzet, kiemelés, aláhúzás

Ha bejelölöd órán a fontos részeket, több időt spórolsz meg magadnak. Elég ha fellapozod a könyvet a megjelölt részeknél és máris tudni fogod, hogy hol kezdj az adott résznek. Könnyítsd meg a dolgod, használj szövegkiemelőt, jegyzetlapokat és post it-eket! 

Motiváció

Mi votivál? Ezt magadnak kell eldöntened. A jó jegy? Szülők büszkesége? Vagy szimplán szeretnél majd egy jó állást épp ezért, most jól kell teljesítened a suliba? Teljesen mindegy mi motivál lényeg, hogy ösztönözd magad, mert úgy könnyebben haladhatsz előre. Apró célokat tűzz ki magad elé és egyesével próbáld elérni őket, lépésenként. A kis sikerektől sokkal pozitívabb és bátrabb leszel! Adunk egy kis aláfestőzenét: 

Feküdj le időben, aludd ki magad

Nincs is fontosabb egy pihentető alvásnál. Akkor “hűti le magát” az agyad, töltődik fel a szervezeted. Próbálj meg minden nap 7-8 órát aludni, hogy másnap friss legyél. Ha izgulsz és ideges vagy, vegyél nagy levegőket: beszív-kifúj. Gondolj arra, hogy: megcsinálom! A pozitív gondolkodásnak építő hatása van, szóval semmiképp se mondogasd, hogy “nem fog sikerülni” vagy, hogy “nem tudom”. Megtanultál mindent, sikerülni fog! 

Segítő bocsok

A legtöbben hajlandóak vagyunk némi jutalom fejében rávenni magunkat a munkára. Ez akkor is működik, ha magunkat jutalmazzuk, így célravezető lehet az úgynevezett “gumimaci módszer”, amikor kisebb célok elérésekor egy-egy falatnyi édességgel honoráljuk a befektetett munkát. Hátránya, hogy a további időhúzás érdekében képesek vagyunk mértani pontossággal elhelyezni az „ajándékokat” és hajlamosak vagyunk ilyenkor inkább a jutalomra, mint a tananyagra koncentrálni.

Nevetve sikerül

Egy pszichológiai hallgató blogbejegyzésében találtuk a módszert, amely arról szól, hogy a vizsgaidőpont közeledte és a saját lustaságunk miatt érzett negatív hangulatot néhány egyszerű trükkel pillanatokon belül pozitívvá fordíthatjuk (nem állnak egymástól messze ezek az érzelmek, gondoljunk csak arra hányszor sírtuk el magunkat örömünkben). Erősen tantárgyfüggő a dolog, de egy kis képzelőerővel még a legszárazabb tananyagból is viccet lehet csinálni és így elsajátítani a leírtakat. Egy-egy szójáték, vagy „megszemélyesített” matekképlet,  és máris rögzült a tudás. A hátrány természetesen itt is az, hogy túl sokat molyolunk a poén kitalálásával, vagy ötlet hiányában még mélyebbre süllyedünk az önsajnálatban.

Állati ötlet

Az állatterápiát felhasználhatjuk arra is, hogy segítsen tanulási nehézségeinken. Jelenleg is folynak olyan egyetemi  kutatások, ahol vizsgaidőszakban a diákok „kikölcsönözhetnek” néhány kisállatot, mert a velük való foglalatosságok vagy pusztán a cirógatásuk megnyugtatják az embert és segítenek a koncentrációban.

Vica versa

Ehhez szükség van valamelyik osztálytársunkra is, viszont megspórolhatunk némi munkát. Az alapötlet szerint osszuk fel a tananyagot két részre és egyszerűen tanár szerepbe helyezve magunkat magyarázzuk el (tanítsuk meg) a másiknak – ezután természetesen jöhet a csere.

Rajzolgass!

Komolyan: fogj egy csomó zsírkrétát, végy egy csomag papírt, és firkálgasd fel (ha mondjuk törit tanulsz épp) hogy ki kinek a kicsodája volt az adott korban és helyzetben. Tehetsz melléjük pofás kis pálcikaembereket, vagy bármit, amiről később beugrik az infó. Használj rengeteg színt – az agyad hálás lesz érte (meg a töritanár is). De kipróbálhatod a nagyon hasonló Cornell-féle magolóst is – 1950-ben találták ki, azóta működik, annyira csak nem lehet rossz!

Használd a paradicsomot

Már a módszert, amit a halogatók szoktak eredménnyel alkalmazni. Több órát tanulni egyhuzamban pedig pont annyira nem okés, mint azt mondani, hogy elkezdem, elkezdem, csak előtte megnézek még egy részt a Walking Deadből. Szóval a lényeg: fogod a telefonod, beállítod az időzítőt 20-25 percre – ennyi ideig fogsz összpontosítani az bevágni való anyagra. Tudományosan bizonyított, hogy az agy ennyi ideig tud egy dologra komolyabban koncentrálni. Ha csörög a vekker, beiktatsz egy laza 10 perces pihenőt – főzöl egy teát, megsimogatod a macskát, vagy egyszerűen nyújtózkodsz. Aztán ismét jön 25 perc meló – és így tovább.

Használj olyan programokat, amik lecsapja az összes tanulást terelő site-ot

Azaz kapcsold ki a netet egy időre, ne csekkold a Facebookot, felejtsd el a Twittert. Baromi zavaró, és megszakítja a tanulási folyamatokat, ha időről-időre visszatérsz rájuk. Vagy ha nem megy, töltsd le például a Cold Turkey-t – két mozdulattal kiválaszthatod, mit és mennyi ideig nem akarsz látni. És a Cold Turkey kegyetlen, és nem fog felengedni.

Pocket

Könyvjelzőzés unalmas felületek és listák nélkül. Egy kattintással elmenthetsz cikkeket, oldalakat, hogy később olvasd el őket. A címkézéssel kiválóan kategorizálhatók az egyes témák. Ha beadandóhoz gyűjtesz anyagot, adj minden témába vágó cikknek azonos címkét, a recepteket, könyveket vagy éppen Youtube-videókat is csokrokba rendezheted. A Pocket online felületén nem csak a cikkek, oldalak linkjét látod, hanem előnézeti képet is, ráadásul az általad mentett tartalom alapján ajánl hasonlókat az app. Azonnal szinkronizál a mobiloddal és a tableteddel is.

Simplenote

Minimalista jegyzetelő alkalmazás minden cécó nélkül. Nincs formázás, nincsenek csicsás felületek, csak a jegyzeteid listája bal oldalon, címkék, a jegyzeted címe és a szöveg. Szinkronizál minden eszköz között, ha a böngészős verzióban beírsz egy szót, az azonnal megjelenik a telefonodon.

Stayfocusd

Ha folyton elkalandozol a neten tanulás vagy munka közben, tiltsd le azokat az oldalakat, amelyek elvonják a figyelmed. Megadhatod, hogy naponta hány percet engedélyezzen az app a függést okozó oldalakon lógni, és ha ez az idő lejár, akkor már nem enged oda többet a böngésző. Persze ki lehet kapcsolni az egészet, de az pszichésen jóval nehezebb lépés a trógerkedés felé, mintha csak elkezdenéd beírni, hogy Fa… és a böngésző már ki is egészíti neked, hogy Facebook, amire csak entert kell ütnöd.

LastPass

Jelszókezelő, amibe elég a böngésző indításakor belépned, és az összes elmentett felhasználónév-jelszó párossal rendelkező oldalon automatikusan beléptet, ha odanavigálsz. Nem kell parázni, biztonságos megoldás, a LogMeIn vette meg őket, ott jó kezekben vannak az adatok.

Awesome

Printscreent készíthetsz a teljes képernyőről vagy a kijelölt részeiről, és egyből a böngészőben szerkesztheted, nem kell lementened, majd megnyitnod képszerkesztővel. A feliratozás is simán megy.

Kell még segítség?

Ezen kívül persze a tanulásban segítségünkre lehetnek a szülők is, akik nem csak egyszerűen kikérdezik a tananyagot, hanem segíthetnek egy más megvilágításba helyezni a nehezen érthető részeket. Nem érted, mi az a sejtmembrán? Kérd meg a szüleidet, hogy olvassák el a könyvben a vonatkozó részt, és próbáljátok közösen értelmezni.

A magántanár is jó megoldás lehet bizonyos esetekben. Nem csak a felzárkóztatás miatt lehet fontos a segítség igénybe vétele, de a már erősebb képességeket is fejlesztheted vele. Ezt tudják azok, akik emelt szinten érettségiznek több tárgyból vagy több nyelvvizsgát is le kell tenniük fél éven belül.

Érdemes már korábban, a legnagyobb megmérettetések előtt kísérletezni a módszerekkel, így amikor tényleg nagy szükség lesz a hatékony tanulásra, már a rutinosan ülsz le a jegyzetekkel.