Így készítsd fel az autód télre 5 lépésben

2022. november 18.

téli gumi

Bár egyre ritkábbak Magyarországon a jelentős havazással járó telek, mégis érdemes az autót felkészíteni a fagyos hónapokra. Cikkünkben bemutatjuk az 5 legfontosabb lépést, mellyel elkerülhetők a váratlan meglepetések.

1.  Télre téli gumi!

A nyári gumik használata kerülendő, amikor a középhőmérséklet 7 °C alatti. Mivel a késő őszi és téli időszakban az útfelület hőmérséklete jellemzően ez alatt van hazánkban, így ilyenkor érdemes téli gumikat használni. Ez számos előnnyel járhat:

  • A téli gumik szilárdabb és keményebb szerkezetűek. Ez magas szilika tartalmuknak köszönhető. Így nem válnak túl merevvé még a fagyos utakon sem.
  • A téli gumik a csúszás elkerülése érdekében speciális mintázatú futófelülettel rendelkeznek. Ez csökkenti a kisodródás és csúszás veszélyét.
  • Számos független teszt eredménye szerint a téli gumik hatékonyabban csökkentik a féktávot jeges útfelületen a nyári abroncsokhoz képest.
  • Ha a jobb teljesítmény és magasabb biztonság nem lenne elég meggyőző, ne feledkezz meg a kedvezőbb üzemanyag-felhasználásról sem. A téli gumik minimálisan, de csökkenthetik az üzemanyag fogyasztást a fagyos hónapokban.
  • A téli abroncsokat a hideg időszakra tervezték. Anyaghasználatuk és mintázatuk miatt kisebb mértékben amortizálódnak téli használat mellett.

2. Gondolj a fékekre is!

Az évszaknak megfelelő abroncsok használata mellett érdemes a fékek állapotáról is meggyőződni a szezonváltás alkalmával. A fékbetétek, féktárcsák, fékdobok és fékolajszint rendszeres ellenőrzése nagyon fontos. A csúszós, jég borította utakon közlekedni kizárólag hibátlan fékszettel lehet. Szükség esetén a fékcsere időtakarékosan elvégezhető a téli abroncs cserével egybekötve.

3. A motorról se feledkezz meg!

Tudtad, hogy az autónak nem csupán nyáron, de télen is szüksége van hűtésre? A motor menet közben jelentősen felmelegszik, a hő elvezetésében pedig fontos szerepet játszik a hűtőfolyadék. A fagyálló hűtőfolyadék számos kellemetlenséget akadályozhat meg. Használata nélkül az alábbi kellemetlenségekre számíthatsz:

  • Ha a hűtőközeg dermedéspontja nem kellően alacsony, akkor a megfagyott folyadék kárt tehet a hűtőrendszerben.
  • Fagyálló hűtőfolyadék használata nélkül a motorból kilökődhet a fagydugó.
  • Elégtelen mennyiségű fagyálló használatakor jégkása alakulhat ki a hűtőrendszerben, ez pedig igen költséges motor károkhoz vezethet.

Tipp: Télen javasolt refraktométert használni a hűtőfolyadék fagyáspontjának méréséhez.

4. Motorolajjal óvd a motort!

Ismered az autós társaságokban sokat emlegetett viccet, amely szerint a legolcsóbb motor alkatrész a motorolaj? Az aforizma valóban értékes tanáccsal szolgál. Gyakori olajcserével megóvható a motor súlyos meghibásodása. A téli gumi csere alkalmával érdemes ellenőriztetni az olajszintet.

5. Az akkumulátor állapota sem mindegy

A fagyos időben nem induló autó gyakori probléma, amelyet általában az akkumulátor okoz. Gyors megoldást jelenthet a kontakt spray vagy glicerin használata az akkuegység sarkainál. Javasoljuk, hogy a téli időszak előtt szakemberek segítségével ellenőrizd az akkumulátor állapotát, ezzel megelőzhető a váratlan meglepetés.

téli gumi csere
Forrás: Freepik

AKH: téli gumi vásárlás online

Téli gumit szeretnél vásárolni? Válaszd Magyarország vezető online abroncs kereskedőjét! Az 1995-ben, családi vállalkozásként alapított Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatási területén belül több kategóriában is piacvezető. Az AKH több mint 30 neves márka egyedülállóan széles választékát forgalmazza, emellett saját márkák importjában és forgalmazásában is kiemelkedőek vagyunk a magyarországi piacon. A cég éves forgalma meghaladja az 1 millió darab abroncsot is. További jó hír, hogy 2022 december végéig akciósan veheted igénybe a fékcsere szolgáltatást. Készülj fel a télre az AKH segítségével!

Ajánló