A whisky (vagy whiskey) a világ egyik legnépszerűbb itala. A legjobbat kiválasztani viszont nem egyszerű: ismerni kell a márkákat, az egyes országok sajátosságait, és persze a whiskyk fajtáit. Segítünk kiigazodni ebben a kissé bonyolult, de annál ízletesebb labirintusban.
Mi is az a whisky ?
A whisky, vagy ha Írországból származik, whiskey, az egyik legnagyobb klasszikus ital, amit az ember elkortyolhat. A neve az ír “uisce beatha” kifejezésből ered, ami nem más, mint az “élet vize”. Már önmagában ez is ad egy kis misztikumot az egésznek.
Ha azonban a szakmai definícióra vagy kíváncsi: desztillált alkoholtartalmú italról van szó, ami gabonából készül, érlelik, és nagyjából 40% körüli alkoholtartalommal rendelkezik. Az alapanyag lehet kukorica, rozs, árpa vagy búza – mindegyik külön karaktert ad a végeredménynek. A gabonát vízzel keverve melegítik, így lesz belőle cefre, ami az édesítést követően alkoholos ital formájában ér véget.
A whisky ízének titkai
A gabonán túl az ital ízét az érlelés, a desztillációs technika, sőt, a hordó típusa is befolyásolja. Van whisky, amit acélhordóban tartanak, másokat pedig szenesített fahordóban érlelnek. És akadnak egészen extrém példák is: tokaji boroshordóban pihenő skót maláták, amiknek íze egyből magával ragad.
Az érlelés lényege egyszerű: minél tovább hagyjuk a hordóban az italt, annál simább és ihatóbb lesz. Ez nemcsak íz, hanem érték kérdése is: a hosszabb érlelésű whiskyk ritkábbak, és ezért drágábbak. Az érlelés során a hordóból alkohol is elpárolog, így a 21 évig érlelt italból sokkal kevesebb palack készül, mint mondjuk egy 7 évesből.
Hogyan készül a whisky? Egy kis történelmi túra
A whisky története a babilóniai időkig nyúlik vissza, amikor is a desztillációt először parfümkészítéshez alkalmazták. Ez a módszer azt jelenti, hogy a folyadékot párologtatjuk, majd a kondenzált maradékot összegyűjtjük.
Az ital elkészítése Európába a 13. században érkezett meg az olaszoknak köszönhetően, akik borukat kezdtek így desztillálni. A 15. században Skóciába és Írországba is eljutott a tudomány, de ekkor még orvosságként használták, és erősen alkoholtartalmú volt, így italként nem volt igazán fogyasztható.

A hordóban történő érlelés hozta meg a megoldást: az alkohol kémiai összetétele változik, és az ital simábbá, élvezhetőbbé válik. Ezért a régi whiskyk gyakran sokkal drágábbak, nemcsak a tárolás, hanem a mennyiségi korlátok miatt is.
Whisky fajták stílus szerint
A whiskyket lehet osztani a készítési módszer és a hordóhasználat alapján.
A single barrel pontosan azt jelenti, amit a neve sugall: egyetlen hordóból származó whisky, ami nem keverve más készítményekkel. Ez a tisztaság és egyediség miatt drágább lehet, mint a blend változatok, amelyek több hordó italát ötvözik, hogy egy ideális ár-érték arányú whiskyt kapjanak.
A single malt mindig egy lepárlóból származik, ugyanazt a gabonát használják, és nem keverik más típusokkal. Emiatt általában a minőség és az ár is magasabb. A blend whiskyk ezzel szemben lehetnek egyszerűbbek, olcsóbbak, és gyakran különböző lepárlók italait keverik össze.
Whisky országok szerint
Az ital íze nemcsak a stílustól, hanem az országtól is függ, ahol készítik. Minden nemzetnek megvan a maga titkos receptje, és ez tükröződik a karakterben.
Skót whisky
A skót whiskynek szigorú szabályoknak kell megfelelnie, többek között: Skóciában készül, malátás árpából, legalább 3 évig érlelik, és 40% körüli alkoholtartalommal kerül a piacra. Füstös és földes ízjegyek jellemzik, amit sokan imádnak a tradicionális skót lepárlás miatt. A legismertebb márkák között ott van a Johnnie Walker, Dewars vagy Grant’s.
Ír whisky
Az ír whisky simább és könnyebben iható, főként mert háromszor desztillálják. Legalább három évig érlelik, és az italnak 94,8%-nál alacsonyabb alkoholtartalommal kell rendelkeznie. A legismertebb márkák a Jameson és a Bushmills.
Amerikai whisky
Az Egyesült Államokban a whisky kategóriák változatosak, mindegyiknek megvan a maga szabálya.
A bourbon legalább 51% kukoricát tartalmaz, új, szenesített hordóban érlelik, és a végeredmény 40% alkoholtartalom körül van. A legismertebb bourbonok közé tartozik a Makers Mark és a Jim Beam.
A corn whisky akár 80%-ban is kukoricából készül, és a moonshine hagyományokra emlékeztet. Nincs kötelező érlelési idő, sőt, sokszor nem is fahordóban pihentetik.
A malt whisky legalább 51% malátás árpából készül, új, szenesített hordóban érlelik, és kevesebb mint 62,5% alkoholtartalommal kerül palackba.
A rye whisky legalább 51% rozsból, míg a wheat whisky legalább 51% búzából készül. A Tennessee whisky, mint például a Jack Daniels, valójában straight bourbon, de speciális, szénszűréses eljárással készül.
Kanadai whisky
A kanadai whisky híresen sima és könnyen iható. Legalább három évig érlelik, minimum 40%-os alkoholtartalommal, és a készítés teljes folyamatának Kanadában kell történnie. A keverékek gyakran magas kukorica- és rozstartalommal rendelkeznek, így lágyabb ízvilágot kínálnak.
Hogyan idd a whiskyt?
Ha túllépnél a whiskykóla kombináción, érdemes kipróbálni a klasszikus kóstolási módokat:
Neat, azaz tisztán kortyolva, jégkockákkal (“on the rocks”), vagy néhány csepp tiszta vízzel, ami kiemeli az ital karakterét. Kezdőknek a kevésbé füstös, alacsonyabb alkoholtartalmú italokat ajánljuk, hogy az ízeket könnyen felfedezhessék.

A whiskypohár választása sem mindegy: a megfelelő forma segít, hogy az aromák a lehető legteljesebben érvényesüljenek, így az élmény is fokozódik.
És ami a legfontosabb: nincs “rossz” módja a whisky fogyasztásának. A lényeg, hogy élvezd a pillanatot, kortyolj, és fedezd fel, melyik stílus áll hozzád a legközelebb.
A megfelelő whiskykóstoláshoz érdemes jó poharat is választani. Whiskys poharak nagy választékban: https://thenext.hu/whisky-poharak/