Minden, amit tudni érdemes a bifokális lencse kapcsán

2023. október 11.

bifokális lencse

A bifokális lencse segítségével közelre és távolra egyaránt jól láthatunk. A két eltérő fókuszponttal rendelkező lencsének köszönhetően elegendő egyetlen szemüveget megvásárolni, amennyiben a rövid- és távollátás egyszerre áll fenn. Tudjon meg többet a  kétféle lencsedioptriát használó szemüvegekről cikkünkből!

Mi az bifokális lencse?

A bifokális szemüveg olyan lencsét tartalmaz, melynek két eltérő fókuszpontja van, így egyszerre teszi lehetővé a távolra, valamint az olvasó távolságra történő éles látást. A lencse két részét egy határvonal választja el egymástól, felül található a távollátáshoz, míg alul az olvasáshoz szükséges dioptria. 

Ez a szemüvegtipus elsősorban a középkorú személyeknek ajánlott, hiszen a kor előrehaladtával megjelenő látásproblémák kezelésében segít. Megfelelő választást jelent azoknak, akiknél egyszerre jelentkezik a rövid- és távollátás, azonban nem szeretnének több szemüveget vásárolni. A bifokális szemüveg használható vezetéshez, moziban vagy színházban, íráshoz, olvasáshoz, valamint bármely közeli pontra történő fókuszáláshoz. Bár a bifokális lencse korszerűbb alternatívájaként szolgálhatnak a multifokális vagy progresszív lencsék, vannak azonban olyan esetek, amikor az előbbi jelenti a jó választást.

Kevésbé ismert tény, hogy a két fókuszpontú lencsét Benjamin Franklin, amerikai  államférfi és polihisztor alkotta meg először. Az 1780-as években létrehozott prototípus a keretben két darab félbevágott, eltérő dioptriájú lencsét tartott össze. A jelentős innováció lehetővé tette, hogy közelre és távolra egyaránt élesen láthasson a viselő. 

A bifokális szemüveg előnyei

Bár létezik a bifokális lencsénél korszerűbb technológia a látáskorrekcióra, mégis számottevő előnye lehet, ha ezt a szemüvegtípust válassza.

A bifokális szemüveg előnyei:

  • Nem szükséges két szemüveget megvásárolni, hiszen egyszerre alkalmas a közel- és távollátásra.
  • A bifokális szemüveg kedvezőbb árú, pénztárcabarát megoldást jelent, szemben a újabb lencsetípusokkal.

A bifokális szemüvegek többféle anyagból készülhetnek.

Különböző felületkezelési eljárással is gyárthatják, így lehet akár keményített, fényre sötétedő, tükröződésmentes, karcálló, vízlepergető, UV szűrő, aszférikus (nem gömb felületű, vékonyított lencse) vagy színezett változatban is készíttetni.

Az alsó olvasórész formáját és méretét tekintve is több opció közül választhat, melyek a látóteret befolyásolják. A bifokális szemüveg lencse típusa lehet kör, egyenes pajzs vagy ívelt pajzs alakú. 

Egyes esetekben, a szemüveg viselője hozzászokhat a bifokális szemüveg viseléséhez, így az eltérő tipusokra való áttérés nehéz vagy lehetetlen.

 Bizonyos látásproblémákra elsősorban a személyre szabott bifokális lencse nyújt megoldást.

Bifokális lencse árak 2022-ben

A bifokális szemüveg árát több tényező befolyásolhatja. Ilyen lehet a szemüveg anyaga, a lencse típusa vagy a választott felületkezelési eljárás. Ezek az extra tulajdonságok bár megemelhetik a szemüveg végösszegét, azonban jelentős mértékben növelik a tartósságát és élettartamát.

Általánosságban elmondható, hogy ha minél inkább a személyes igényeink és ízlésünk alapján választunk bifokális szemüveget, például erősen vékonyított vagy magas dioptriájú lencsével, az tovább növeli annak árát. A bifokális szemüvegek átlag ára körülbelül 15.000-50.000 forint között található. 

Szeretene kedvező áron bifokális lencsével ellátott szemüveghez jutni? Kövesse alábbi tippeinket:

  • Üzleteinkben és webshopunkon rendszeresen elérhetőek szezonális kedvezmények. Vásároljon a leértékelt árú termékek közül és takarítson meg jelentős összeget!
  • Döntsön kiváló minőségű, azonban kedvező árú szemüvegkereteink mellett! Bár a világhírű márkák dizájnja csábító, általában ez borsos árral társul.
  • Vásároljon megbízható és tartós termékeket, amelyek hosszú időn keresztül kiszolgálják igényeit! 
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre és kövessen a közösségi média oldalainkon, így elsőként értesülhet speciális ajánlatainkról és kedvezményeinkről!

Bifokális kontaktlencse vs. szemüveg: melyiket érdemes választani?

Mely esetekben érdemes a bifokális szemüveg helyett a bifokális kontaktlencse mellett dönteni? Mutatjuk!

A bifokális kontaktlencse nem csupán azért előnyös, mert egyszerre nyújt két dioptriaértéket egyetlen lencsében, de a szemüveg viselés kellemetlenségeit is elkerülheti vele. Bifokális kontaktlencsével többé egyáltalán nem szükséges magával hordania olvasó vagy távollátást segítő szemüvegét. Jelentős kényelmet biztosít aktív fizikai megterhelés, munka és sport mellett is, ráadásul így elkerülheti a szemüvege leejtését vagy összetörését. Ha úgy érzi, egy stílusos szemüveg kiegészíti öltözékét, egyértelmű a döntés. Ha azonban nem érzi esztétikusnak, vagy úgy véli, nincs az arcformájához megfelelően illeszkedő szemüveg, használja ki a kontaktlencse legnagyobb előnyét, hogy láthatatlan.

Akár csak a szemüvegek esetén, a kontaktlencse kapcsán is széles a választék. A tökéletes termék megtalálásához kérje szemész vagy optometrista szakember segítségét! Számoljon azzal, hogy a kontaktlencse viselését hosszabb időbe telhet megszokni.

bifokális szemüveg

Összefoglalás

A fentiekben megtudhatta, mit jelent pontosan a bifokális lencse. Az elsősorban 40-50 év feletti korosztály számára ajánlott, kétfókuszú lencse egyaránt biztosítja a távolra és közelre való éles látást. Praktikus megoldást jelent mindazoknak, akik nem szeretnének több szemüveget megvásárolni és magukkal hordani. Bár a bifokális szemüvegnél létezik modernebb technológia, azonban a kényelem és a jelentősen kedvezőbb ár mind a bifokális lencse mellett szólnak.

Ajánló