Bor dekantálás jelentése és eszközei

Dekantálás eszközei, folyamata

A dekantálás nem minden fogyasztás előtt szükséges, de vannak olyan bortípusok, amelyeknek kifejezetten jót tesz ez a folyamat. De mit is jelent a dekantálás, milyen eszközt használnak hozzá – és egyáltalán melyik bor esetében kell dekantálni? Ezeket vesszük most sorra. 

A dekantálás jelentése

A dekantálás jelentése áttöltés. A folyamat lényege, hogy a kívánt bort fogyasztás előtt áttöltjük egy másik üvegbe, egy úgynevezett dekantáló edénybe. Erre két okból van szükség:

  • a régóta pihentetett borok alján üledék képződhet, melyet nem szabad áttölteni, azaz a felesleges üledéktől így megszabadulunk, nem rontja az italunk ízét
  • másrészt pedig a bor így kinyílik, megszabadul a kellemetlen szagú szulfitok és a terjengős alkohol szagától, helyette sokkal lágyabbá válnak az illatok.

Kémiai reakciók dekantálás során

A dekantálás kémiai, biológiai és fizikai reakciók összessége. 

A fizika különböző dekantáló eszközök használata esetén a nyomást biztosítja, felgyorsítva a folyamatot, a mikrobiológiai folyamatok a borban a dekantálás során megszűnnek, míg a kémiai reakciók közé a párolgás és az oxidáció tartozik.

A levegővel találkozva ugyanis a bor jellege megváltozik, főleg a nagyon testes, sűrű borok esetén javasolt a dekantáció. 

Bor dekantálás eszközei és folyamata

Milyen eszközök szükségesek a dekantációhoz, és mi a menete a dekantálásnak? A legfontosabb az, hogy tudjuk, mennyi ideig kell a bizonyos borokat szellőztetni: a levegőztetés 30-40 perctől kezdve akár 3-6 órát keresztül is tarthat. Egy pinot noir esetében például elég 30 perc is, de egy testes syrah szellőztetése 2-4 óra is lehet.

A dekantáló szett

A dekantáló szett

  • dekantálóból (ami általában egy magas nyakú üvegedény öblös alsó résszel)
  • borkiöntőből
  • dekanter tisztítóból
  • cseppfogó pántból áll.

Vannak üvegre szerelhető borszellőztetők, melyeken állítható a szellőztetés mértéke. 

Ezeken kívül persze szükség van borra, dugóhúzóra, kis tányérra és borospoharakra is.

Dekantálás lépései

Hogyan zajlik a dekantálás? Először is szerezzük be az eszközöket, egy olyan üvegkarafot, ahol a bor a lehető legnagyobb felületen érintkezik a levegővel. 

A bort általában borkosárban, a dekantálót és a kóstoló poharakat pedig tálcán vigyük a vendégeknek, majd a bor ismertetése után gyújtsunk gyertyát (szigorúan gyufával).

Ezután nyissuk ki a borosüveget úgy, hogy először szabadítsuk meg a borkapszulától (az üveg forgatása nélkül), majd kóstolónyi mennyiségű bort töltsünk ki.

Egy kevés bort érdemes a dekantáló karafba is önteni és abban öblögetni, hogy az idegen illatokat semlegesítsük.

Ezután jön a legfontosabb rész: a gyertya fényénél öntsük át a borosüveg tartalmát a dekantálóba, de figyeljünk arra a fénynél, hogy a bor alján lévő üledéket ne töltsük át a karafba.

Ezután a szellőztetési idő letelte után szervírozzuk a bort!

Ha nagyon testes borról van szó, akkor azt néha duplán szokták dekantálni – az első dekantálás után visszatöltik a kimosott üvegbe, majd utána megismétlik ezt a folyamatot, így kétszer is eltávolítják az üledéket, és hamarabb kinyílnak a zárkózott borok. Ilyen lehet pl. Egy cabernet sauvignon vagy egy malbec. 

Iratkozz fel!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Kiemelt cikkek

Érdemes időben gondoskodni az autópálya matricáról, hogy ne kapj büntetést.

Pest vármegyei matrica 2024 – út, ami mindenkit előrébb visz

Budapesti fotós helyek

A legjobb budapesti fotós helyek szabadtéri képekhez

Lombfújók és lombszívók, mint hasznos kerti eszközök

A legjobb barkács és kerti eszközök az őszi szezonra