Gondolattérkép: mire jó, és hogyan használd az elmetérképes tervezést?

2020. június 22.

gondolattérkép készítése

A gondolattérképes ábrázolás, vagy más néven mind map az egyik legjobb módja annak, hogy az ötleteid egy könnyen átlátható, jól struktúrált formába rendezd el. Ha jegyzetelésben már profi vagy, de szereted az összegyűjtött információkat jól átlátható formába rendezni, az elmetérkép módszerét neked találták ki!

Mi az a gondolattérkép?

Gyakorlatilag egy szabadon ábrázolt szöveges diagram, ami minden információt alá- és fölérendelt viszonyba rendez egy központi téma köré. Így a végső forma leginkább egy kiterjedt fára fog hasonlítani, ahol az “ágak” egy-egy konkrét ötletet, vagy kisebb témakört jelentenek, a törzs pedig maga a fő témakör.

Miért jobb gondolattérképet készíteni, mint jegyzetelni?

Ha vizuális típus vagy, ezt nem is kell tovább magyarázni. De ha még nem vagy benne biztos, hogy jó neked az elmetérkép készítése, fontold meg az alábbi érveket, amik mellette szólnak:

 • Könnyebben, átláthatóbban ötvözhetsz képeket a szöveggel, mint sima szöveges jegyzetekben
 • A vizuális elrendezés miatt könnyebben megtalálod a hiányzó láncsszemeket, mint egy sima felsorolásban
 • Ha egy gyors áttekintés alatt át akarsz látni egy teljes témát, könnyebben megjegyzed az összefüggéseket egy gondolattérképet használva
 • Sokkal közelebb áll az agyad működéséhez, mint a szimpla szöveges jegyzetelés
 • Gyorsabban tudsz ötletelni ezzel a módszerrel, mert útvonalakban tudsz gondolkozni lineáris gondolatmenet helyett

Mire jó gondolattérképet készíteni?

Szinte bármilyen téma feldolgozására jó módszer, de van néhány, ahol különösen hasznos. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze:

Előadás tervezése

Ha éppen prezentációra készülsz egy új témakörben, érdemes elmetérképpel kezdeni az ötletelést, hogy a lehető legteljesebben le tudd fedni a témát az előadásodban. Ahogy pedig folytatod a kutatásod, könnyen be tudod illeszteni a forrásokat, vagy akár a később felhasználni tervezett képeket is. Sőt, ha igazán profi gondolattérkép eszközzel dolgozol, akár egy gombnyomással prezentációvá alakíthatod a térképedet.

Karrierterv

Úgy érzed, zsákutcában vagy a jelenlegi munkáddal és váltani akarsz, de nem tudod merre? Gondolattérképen jól áttekinthetően tudod ábrázolni nem csak a választási lehetőségeid a következő lépéshez, de annak előnyeit és hátrányait is. Úgy pedig máris sokkal könnyebb lehet a döntés, ha vizuálisan is látod, mi jár számodra a legtöbb előnnyel, és a legkevesebb hátránnyal.

Nyelvtanulás

Egy új nyelv elsajátítása tipikusan az a témakör, ahol a jegyzetelés elengedhetetlen, de önmagában nem elég. Érdemes a különböző fontos nyelvtani szabályokat, sajátosságokat elmetérképen ábrázolni: ez később az ismétlések során is hasznos lehet: ha például szövegírást gyakorolsz, nem kell feltétlenül felütnöd a teljes nyelvtani szabálykönyvet, elég ránézni a gondolattérképre, és máris eszedbe jut, melyik múlt időt kell használnod.

Marketingstratégia tervezése

marketingstratégia gondolattérkép

Minden cég számára más és más a legjobb marketingstratégia, ezért még a veterán marketingesek is sokszor nulláról kezdik az ötletelési fázist. A gondolatok rendszerezésében pedig sokat segít, ha vizuálisan tudod ábrázolni azokat, így egyik fontos marketingcsatorna teendői sem fognak elveszni az elmélet gyakorlatba átültetése során.

Esküvő és események

Ha valami, akkor egy esküvő megszervezése egészen biztosan nem egy lineáris folyamat. Sok különböző dologra kell odafigyelni, és általában egyszerre: megkapta mindenki a meghívót, és vissza is jeleztek? Visszaigazolt a helyszín? Meglesznek időben az ételek?

esküvő és esemény elmetérkép

Ha úgy érzed, már nem tudsz mindent egyszerrre fejben tartani, és a teendőlisták végtelenül hosszúra nyúlnak, segíthet a dolgok kézben tartásában egy jól összeszedett elmetérkép, ahol fontossági sorrendben is látod, mi van még hátra a szervezésben.

Melyik a legjobb gondolattérkép készítő eszköz?

Habár sok fizetős és még több ingyenes eszköz létezik (természetesen a klasszikus papír-ceruza kombinációt is beleértve) szerkesztőségünk az Xmind-ra esküszik. A legfőbb előnyei:

 • Windows, MacOS és mobil eszközökön is elérhető
 • Gyors és könnyű kezelhetőség
 • Az ingyenes verzióban is jó testreszabási lehetőségek, egyszerű vele dolgozni

Itt tudod letölteni a programot: https://www.xmind.net/

Néhány tipp az első gondolattérképedhez

 • Ne gondolkozz túl sokat az elején, csak add hozzá az ötleteid, ami épp eszedbe jut – könnyedén átrendezheted később
 • Használj színeket az egyes altémák megkülönböztetéséhez
 • A témakörök megnevezéséhez maximum 1-2 szót használj, hogy átlátható maradjon a struktúra
 • Ha elég sok szövegbuborékod van már, próbáld meg valamilyen koncepció, ábra szerint rendezni őket, ez is segíti a visszaemlékezést

Ajánló