Melyik az 5 legjobb zenefelismerő alkalmazás?

2020. november 27.

Mindannyiunkkal megesett már, hogy egyszer hallottunk valahol a háttérben egy dalt, tetszett is, viszont nem tudtuk a címét – így talán soha többé nem hallhattuk újra. Erre a problémára kínálnak megoldást azok az alkalmazások, amelyek hang és dallam alapján is felismerik a zenéket – ezek pedig az okostelefonok térhódításával mostanra még inkább teret hódítottak.

A következőkben bemutatunk öt olyan applikációt, amely ezen a téren képes kiemelkedőt nyújtani. Ha tervezel letölteni egy ilyet, de még nem tudod milyen lehetőségeid vannak, ebből a listából jó eséllyel találsz majd jelöltet. Az alábbiak mindegyike elérhető az iPhone és Android felhasználók számára egyaránt. 

Shazam

A Shazam egyértelműen a legismertebb versenyző ebben a kategóriában – mindenkit hozzá kell hasonlítani. A kezelőfelület egyszerű és letisztult, ezen felül még egyéb extrákat is tud ajánlani a felhasználók számára (Pl.: hírek, új zenei megjelenések). Androidon és iOS-en egyaránt elérhető, bár mióta az Apple megvásárolta, azon a platformon teljesen reklámmentessé vált.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.shazam.android&hl=hu&gl=US

iOS: https://apps.apple.com/us/app/shazam-music-discovery/id284993459

SoundHound

Talán az első számú kihívója a Shazamnak, amely első ránézésre nagyjából ugyanazt tudja – de van egy-két érdekes újítása. A SoundHound például hangvezérléssel is működik. Akár külön asszisztens app-ként is tekinthetnénk rá, de a Google versenytársaként nyilván nem erre esne a választásunk. Érdekes viszont, hogy azt is felismeri, hogy melyik dalt énekeljük vagy dúdoljuk.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.melodis.midomiMusicIdentifier.freemium

iOS: https://apps.apple.com/us/app/soundhound-music-discovery/id355554941

MusiXmatch

Ez alapvetően nem egy zenefelismerő programnak indult, hanem a Spotify-al lehetett kombinálni és a zenék közben automatikusan, jól időzítve mutatta meg a szöveget. Mára már megszűnt a szövetség a két alkalmazás között, viszont a zenék felismerése és a dalszövegek lejátszása terén a MusiXmatch nagyon jó szolgálatot tesz. Hátrány viszont, hogy csak prémium módban van lehetőségünk a lementett dalszövegeket offline is visszajátszani.

Android: https://about.musixmatch.com/apps

iOS: https://apps.apple.com/us/app/musixmatch-lyrics-finder/id448278467

Google Music Recognition – Now Playing

A Google-nek hála, szinte mindenki rendelkezik zenefelismerő alkalmazással – még ha nem is tud róla. A Google Asszisztens egyik funkciója ugyanis épp ez: a böngészőben figyel felismeri, amit hall. És ez tényleg csak egy egyszerű alkalmazás, itt nem kapunk olyan extrákat, hogy dalszövegek és hírek jönnek a dalok mellé. Nem ez a leggyorsabb, nem ez a legsokoldalúbb, de jó eséllyel már ott van a telefonodban és bármit felismer. 

Genius

A MusiXmatch-hez hasonlóan ez az app is főleg a dalszövegek miatt került fel erre a listára. A Genius nem ismeri fel olyan jól a dalokat mint a riválisok, és a dalszövegeket sem tudja olyan szépen beúsztatni, mint az említett versenytársa. Ugyanakkor offline is visszanézhetőek a letöltött szövegek, amelyekhez dalszöveg értelmezések és háttérsztorik is elérhetőek – akár magától az előadótól! És ez nem csak okostelefonon elérhető, hanem PC-n is használható online.

PC: https://genius.com/

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.genius.android&hl=hu&gl=US

iOS: https://apps.apple.com/us/app/genius-song-lyrics-more/id709482991

Ajánló