Okosotthon funkciói, amelyek kényelmesebbé tehetik életed

2021. augusztus 05.

Okosotthon

Képzeld el, hogy egy fárasztó munkanapot követően lakásodba hazatérve kedvenc zenéd, tökéletes hőmérséklet és hangulatos fények fogadnak. Ahogy az előszobába lépsz, a fogas felett elhelyezett lámpa automatikusan bekapcsol és fénye megvilágítja a teret. A konyhába érve látod, hogy a reggel padlóra hullott müzliszemeknek nyoma sincs. Kanapédra huppanva pedig megállapítod, hogy a lemenő nap erős sugarai nem tűznek kellemetlenül szembedbe, hiszen a redőny automatikusan lehúzódott. Nem szükséges házvezetőt alkalmazni ahhoz, hogy ilyen mértékben fokozd komfortod. Az elmúlt évek gyors technológiai fejlődésének köszönhetően az okosotthon elérhetőbb mint valaha. Alábbi cikkünkben megismerhetsz olyan okosotthon funkciókat, amelyek kényelmesebbé tehetik mindennapjaid.

Okosotthon
Forrás: Pexels

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon technológia célja a lakásban található rendszerek és alrendszerek összehangolt és automatizált működésének biztosítása. A lakásautomatizálás fokozza a lakók biztonságát és kényelmét, miközben csökkenti az energiafelhasználást. Okosotthon rendszer telepítése esetén, telefonoddal vagy számítógépeddel az otthonod számos részét automatizáltan irányhatod. Néhány példát kiemelve:

 • biztonsági rendszer,
 • hűtő- és fűtőrendszer,
 • világítás,
 • garázsajtó,
 • nyílászárók,
 • öntözőrendszer,
 • redőnyök és
 • háztartási gépek.

Az okosotthon olyan láthatatlan társ, aki szokásaink és preferenciáink alapján, figyelmeztetés nélkül elvégzi háztartási feladataink, gondoskodik kényelmünkről és biztonságunkról.

Milyen előnyei vannak az okosotthon használatának? Melyek az okosotthon funkciói?

Kényelem

Megfelelően konfigurált okosotthonod tökéletesen alkalmazkodik életviteledhez. Számos kellemetlen háztartási feladatot bízhatsz gépekre. Nincs kedved hetente órákat tölteni a kert gondozásával? Az időigényes locsolást rábízhatod egy automatizált öntözőrendszerre. Kevesebb egyhangú feladatot tudsz elképzelni, mint a porszívózás? Bízd egy robotporszívóra, amely az előzetes beállítások alapján akár napi rendszerességgel takarít. Így búcsút inthetsz a porszívózással töltött unalmas perceknek. Unod, hogy minden reggel a redőnyök felhúzásával kezdődik? Válassz olyan redőnyt, ami magától felhúzódik akkor amikor szeretnéd!

Költséghatékonyság

Okosotthon telepítésével számos módon csökkenthetjük a költségeket. Télen jelentősen redukálható a fűtési költség azzal, ha a Nap energiáját felhasználjuk a lakótér felmelegítésére. A napsütéses órákat követően csökkenthető a hőveszteség a redőnyök lehúzásával. Ezt automatizált árnyékoló redőnyök, fényérzékelő- és hőmérő szenzorok segítségével, külső beavatkozás nélkül megtehetjük.

Biztonság

A telepített kamerák és nyílászárók távolról történő kezelésén túl, biztonsági szenzorok sokaságát helyezheted el okosotthonodban. Szén-dioxid érzékelő (CO2 szenzor), füstjelző, vízszivárgás-érzékelő és mozgásérzékelő is csatlakoztatható az okosotthon rendszerhez. Beállítható, hogy a telefonos és email ertesítésen túl, akár hang- és fényjelzéssel figyelmeztessen az esetleges veszélyre. 

Okosotthon funkciói
Forrás: Pexels

Milyen elemei vannak az okosotthonnak?

 • Vezérlőegység: Feladata a beérkező adatok fogadása, feldolgozása és a beavatkozók szabályozása. A vezérlőegységre tekinthetsz okosotthonod agyaként.
 • Érzékelő egységek (szenzorok): A külső környezet érzékeléséért felelős berendezések. Hang, fény, hőmérséklet, páratartalom és számos egyéb környezeti elem mérését teszik lehetővé. A szenzorokra tekinthetsz az okosotthon érzékszerveiként.
 • Beavatkozók (aktorok): Olyan szelepek, motorok és kapcsolók, amelyek a vezérlőegység által küldött parancsokat végrehajtják.
 • Kommunikációs interfész: Ezen a felületen tudsz parancsokat adni az okosotthonodnak. Ez lehet egy interneten keresztül elérhető weboldal vagy egy okostelefon applikáció.
 • Busz (sín): Az adatok és tápfeszültségek szállításáért felelős eleme a rendszernek.

Konklúzió

A lakásautomatizálás növelheti kényelmed, biztonságod és csökkentheti a lakhatás kapcsán felmerülő költségeket. Nemcsak a nagyon bonyolult rendszereket, mint például a fűtés- hűtés, de a világítást, háztartási berendezéseket, nyílászárókat és redőnyöket egyaránt automitizálhatod. A villámgyors technológiai fejlődésnek és bővülő kínálatnak köszönhetően elérhető áron, akár lépésről-lépésre alakíthatod lakásod okossá. Amenyiben okosotthonod szakértői segítség nélkül kivánod kialakítani, ügyelj arra, hogy a megvásárolt eszközök kompatibilisek legyenek egymással!

Ajánló