Milyen kávéfőzőt vegyek? Az egyes kávéfőző típusok jellemzői

2020. december 01.

milyen kávéfőzőt vegyek

Melyik a legjobb kávéfőző? – hangzik fel gyakran a kérdés. De ahogy az ilyen kérdésekre általában, erre sem lehet egyértelmű választ adni. Cikkünkben sorra vesszük az egyes kávéfőző fajták sajátosságait

A különféle kávéfőzők és kávéfőző gépek között jelentős különbségek vannak, elég csak egy kotyogósra vagy egy profi automata kávéfőző gépre gondolni. A fogyasztók igényei is sokfélék. Van, aki azért issza a kávét, hogy felélénküljön, az íz számára másodlagos. Neki nem biztos, hogy olyan profi kávégépre van szüksége, mint annak, aki dűlőszelektált specialty kávét fogyaszt.

Cikkünkben górcső alá vesszük a népszerű kávéfőző típusokat, ezek jellemzőit és hogy hogyan kell használni őket. Sajnos egy cikkbe nem lehet minden információt belesűríteni. Nem is szólva arról, hogy a kávékészítés fogásait a gyakorlatban lehet a leghatékonyabban elsajátítani. Ezért érdemes képzett szakemberektől elsajátítani az alapokat. Szerencsére már országszerte indulnak tanfolyam – ha komolyan gondolod a kávékészítést, érdemes lehet elvégezni egyet. 

Most pedig térjünk vissza a kávéfőzőkhöz, és vegyük sorra az egyes kávéfőző típusokat!

Presszó kávéfőző gépek

Ez az egyik legnépszerűbb kávéfőző típus, köszönhetően kedvező árának, valamint annak, hogy egy eszpresszó kávéfőző otthon is viszonylag jó minőségű kávét állít elő. Karos kávéfőzőnek is hívják, mivel a kávéőrleményt, tartalmazó szűrőt a szűrőtartó karjának segítségével rögzítjük a kávégéphez

A presszó kávéfőzők használata és működési elve egyszerű: a 90-95 fokos vizet 10-15 bar nyomáson préselik át az őrölt kávén. A végeredmény egy krémes, koncentrált ízvilágú, erős presszókávé. A jó espresso tetején crema képződik. A drágább típusok tejhabosítóval vagy gőzcsappal is el vannak látva, így egyéb kávéfajtákat (cappuccino, latte macchiato) is készíthetünk velük. 

A legjobb presszó kávéfőzőket itt találod:

https://www.alza.hu/kavefozok-es-eszpresszo-kavefozok/18862419.htm

Kapszulás kávéfőzők

A kapszulás kávéfőző a legújabb a kávéfőző típusok között, és egyre népszerűbb. Alapvetően egyszemélyes műfaj, szingliknek tehát ideális lehet. Hasonló elven működik, mint a presszó kávéfőzők: magas nyomáson préselik át a magas hőmérsékletű, de nem forró vizet a kávéőrleményen. A vákuumcsomagolásnak köszönhetően viszonylag aromás, ízekben gazdag kávéital a végeredmény.

A kávéfőző fajták mezőnyében egyébként a fliteresek mellett a kapszulás kávéfőzők működése a legegyszerűbb. A tartályukat fel kell tölteni vízzel, a kapszulát be kell helyezni az erre szolgáló nyílásba, meg kell nyomni egy gombot, és pár másodperc múlva már folyik is a forró kávé a csészédbe. 

Gyakori kérdés, hogy milyen kapszulás kávéfőzőt vegyek. Ma már számos különböző gép érhető el, a legfőbb különbség köztük, hogy milyen fajta kapszulával kompatibilisek. Sokan a Nespresso kapszulás kávéfőzőre esküsznek, és tagadhatatlan, hogy a(z egyik) legfinomabb kapszulás kávé valóban ez. Csakhogy a kapszulák ára is magas ennél a kávéfőző típusnál. 

Kapszulás kávéfőző vásárlásánál tehát ne a gép, inkább a vele kompatibilis kapszulák árából indulj ki. Érdemes számításba venni, hogy még akkor is, ha a legolcsóbb kapszulákat vásárolod, az egy csésze kávéra eső fajlagos költség ennél a kávéfőző típusnál a legmagasabb.   

Van még egy hátulütője ennek a kávéfőző típusnak: nagyon sok műanyag és alumínium hulladék keletkezik. Cserébe viszont rendkívül gyorsan és egyszerűen készítheted el a kávédat. 

A legjobb kapuszlás kávéfőzőket itt találhatod:

https://www.alza.hu/kapszulas-kavefozok/18850472.htm

Filteres kávéfőző gépek

A filteres kávéfőző gépek egyáltalán nem alkalmaznak nyomást, ennek köszönhetően az elkészülő kávé kevésbé intenzív ízű és koffeintartalma is alacsonyabb. A filteres kávéfőző használata során a felül található tartályt meg kell tölteni vízzel, majd az alatta lévő kávéfilterbe kell helyezni az őrölt kávét. A filterben lévő kávén átfolyó forró víz kioldja az ízanyagokat és a koffeint, és elkészül a forró kávé.

A filteres kávéfőző használata viszonylag olcsó. Sok készüléknek van beépített filtere, de használhatsz papírfiltert is – az alapanyagon kívül csak ezt kell beszerezni. Presszókávé készítésére ez a kávéfőző típus nem alkalmas, viszont kiváló hosszú kávé főzhető vele. Jellemzően 4-12 adag kávé készíthető egy főzéssel, így egy filteres kávégép otthonra vagy irodai kávéfőzőnek ideális. 

A modernebb filteres kávéfőző típusok kancsói már hőtartó termoüvegből készülnek, így a lefőtt kávé hosszan forró marad. A jobb minőségű gépeket időzítővel is ellátják, ennek segítségével beállíthatod, mikor induljon a kávéfőzési folyamat. Még az extra funkciókkal együtt is az olcsó kávéfőzők kategóriájába tartoznak a filteres gépek. 

Filteres kávéfőzőket akarsz venni? Akkor itt találsz nagyon sokat:

https://www.alza.hu/filteres-kavefozok/18857357.htm

Kávépárnás kávéfőző gépek

A kávépárnás gép működési elve leginkább a kapszulás kávéfőzőkhöz hasonlít. Azzal a különbséggel, hogy itt egy előregyártott kávépárnát, úgynevezett POD-ot használunk a kapszula helyett. A víz nagy nyomáson átpréselődik a POD-on, illetve a benne lévő őrleményen – így készül a kávé ebben a gépben is. 

A kávépárnás kávéfőző gépek előnye az egyszerű használat. Ráadásul a használt kávépárnák könnyen lebomlanak, akár komposztálni is lehet őket. További jó pont, hogy a kávépárnák sokkal univerzálisabbak, sokféle készülékkel kompatibilisak. (Bár itt is akadnak kivételek, úgyhogy érdemes alaposan utánajárni ennek a vásárlás előtt.)

A kávépárnás típus tehát egy jó kávéfőző, bár az egy csészére jutó fajlagos ár itt is elég magas (még ha nem is annyira, mint a kapszulás kávéfőzők esetében). 

Automata kávégépek

Az automata kávéfőző otthonra tökéletes kényelmet és fantasztikus minőségű kávét biztosít. Darálós kávéfőző néven is emlegetik, hiszen ezek a gépek szemes kávéval dolgoznak, amit a kávé készítéskor őrölnek meg. Ez a titka annak, hogy elképesztően friss és aromás lesz a végeredmény. 

Csak be kell állítani, milyen fajta kávét szeretnél inni, és a gép mindent elintéz – valóban teljesen automata. Nem csak azt határozhatod meg, hogy presszókávét, cappuccinót vagy valamilyen más kávét innál, de beállíthatod a mennyiségét, az erősségét, a víz, a tej, a cukor mennyiségét – és egyéb jellemzőket is. 

Az automata kávégépek jelzik, ha kifogy a szemes kávé, a tej, a víz, vagy épp ha üríteni kell a zacctartály. A tisztításáról pedig maguk gondoskodnak. Az átlagon felüli kényelemnek és ízélménynek persze ára van: ha spórolni szeretnél, ne ilyen kávéfőző típusban gondolkodj. Ha viszont a célod egy profi kávéfőző otthonra, biztosan nem fogsz csalódni.

Automata kávéfőzőket itt tudsz venni széles választékban:

https://www.alza.hu/automata-kavefozok/18857353.htm

Kotyogós kávéfőző 

Az egyszerű, de nagyszerű kávéfőzőkre a kotyogós a legjobb példa. Kifejezetten olcsó kávéfőző típus, azonban egy márkás, például olasz kotyogós kávéfőző mégis meglepően finom kávét készít. A kotyogós kávéfőző használata munkaigényesebb, mint pl. az automata vagy a kapszulás kávéfőzőké, de a presszógépeknél nem igényel több műveletet. 

A kotyogós kávéfőző használata egyszerű. Az alsó tartályba vizet töltesz, majd beleteszed a kávéőrleménnyel töltött szűrőt. Végül rácsavarod a felső, üres tartály. A melegítés hatására keletkező vízgőz magas nyomáson átpréselődik a kávén, majd a fenti tartályban lecsapódik. A folyamat közben kotyogó hang hallható – innen ered ennek a kávéfőző fajtának a neve. A kotyogós kávéfőző ára az összes típus közül a leginkább kedvező. Az eredmény pedig sokkal jobb, még az olcsóbb darabok esetében is, mint mondjuk egy instant kávé esetében. 

Kotyogós kávéfőzőket itt tudsz venni:

https://www.alza.hu/kotyogos-kavefozok/18857355.htm

French Press kávéfőzők

A French Press, más néven dugattyús kávéfőző igazi kuriózum a kávéfőző típusok között. A French Press használata során előbb a kávéfőző aljára teszed az őrölt kávét, fölé a szűrőt, majd ráöntöd a forró vizet. Néhány perc várakozás után a szűrőt lefelé nyomod. Így a kávéfőző alján marad a kávézacc, a kész italt pedig már töltheted is ki. 

A French Press ideális túrázásnál, kempingezésnél, olyan helyeken, ahol áram nincs, de vízmelegítésre van lehetőség. Az elkészült kávé kissé hígabb a megszokottnál, viszont erősebb és jóval aromásabb, mint ami például egy filteres kávéfőzővel készíthető. Így a kávéínyencek is kedvelik, akiket az sem tántorít el, hogy a kávékészítés kissé körülményesebb ezzel a kávéfőzővel, mint például egy kotyogóssal. Végül, de nem utolsó sorban ennek a kávéfőző típusnak is világbajnok ára van: magyarul ez is egy kifejezetten olcsó kávéfőző típus.

French Press gépeket itt tudsz könnyen és gyorsan vásárolni:

https://www.alza.hu/french-press/18857356.htm

Reméljük, az egyes kávéfőző típusok jellemzésével sikerült hasznos választ adnunk arra a gyakran felmerülő kérdésre, hogy “Milyen kávéfőzőt vegyek?”. 

Az új kávéfőzőhöz pedig sok szerencsét és kellemes élményeket kívánunk! 

Ajánló