Ezért szükséges a senior okosóra (2020)

2020. szeptember 04.

senior okosóra

A senior okosóra nem csak arra jó, hogy térképen kövessük, merre jár idős rokonunk. Méri a pulzust és a vérnyomást, elesés esetén pedig segélyhívást tud indítani.

Sokunknak lehet idős, ráadásul egyedül élő rokona, aki miatt sokat aggódik. Vajon merre járnak éppen nagyszüleink? Jól vannak? A senior okosóra ebbe enged betekintést: megtudhatjuk idős családtagjaink tartózkodási helyét, pulzusát és vérnyomását, sőt, ha van beépített G-szenzor arról is értesülünk, ha az óra viselője elesett.

Az okosóra időseknek azért hasznos, mert kényelmes, és biztonságérzetet nyújt. Lehet, hogy kicsit nehéz lesz rábeszélni nagyszüleinket a viselésére: ilyenkor ne arra hívjuk fel a figyelmet, hogy GPS-el fogjuk őket nyomonkövetni, sokkal inkább arra, hogy vészhelyzet esetén milyen jó szolgálatot tehet egy ilyen okosóra vagy senior okoskarkötő. 

Az eszköz sok felesleges telefonhívástól is megszabadít, vagy éppen sok nem fogadott hívástól, hiszen sokan egyből a legrosszabbra gondolunk, ha nem veszik fel nekünk a telefont. 

Az SOS okosóra tehát mindenki számára hasznos, sőt, fontos beruházás.

senior okosóra

Okosóra időseknek: szempontok a választáshoz

„Milyen okosórát vegyek?”

Egy senior okosóra alapfunkciói közé tartoznak:

 • GPS-követés
 • Pulzusmérés
 • Lépésszámláló
 • Hívásindítás
 • Telefonos applikáción való követés
 • SOS gomb

Még jobb, ha az okosóra képes

 • giroszkóppal (elesés-szenzor) érzékelni az elesést
 • Készülékről állítható Biztonsági zónákat kijelölni
 • (minimálisan) ellenállni a víznek
 • A vérnyomásmérésre is
 • Kétirányú hívásra, azaz hívásfogadásra, hangrögzítésre
 • Extra hosszú ideig üzemelni, egy töltéssel

A legfontosabb szempont egy okosóra esetén az, hogy megbízható legyen, egyszerűen kezelhető az idősek számára, és a hozzá tartozó applikációt is könnyen lehessen használni. 

A senior okosóra legfontosabb funkciói

A legtöbb mai óra GPS-e már elég pontos, viszont hasznos lehet az, ha biztonsági zóna hozható létre az appon: ez azt jelenti, hogy körülhatárolhatunk egy területet, majd a biztonsági zóna elhagyásának esetén értesítést kapunk arról, ha az okosóra viselője mozgásban van.

A vízállóság a sportosabb nyugdíjasok esetében lehet hasznos. Mi is ismerünk olyan hetven év felettit, aki nyáron szívesen mártózik egyet a Balatonban – még jobb, ha ekkor sem kell megszabadulnia az órától. 

Hasznos lehet a pulzuson felül a vérnyomás mérése is, ami kényelmes megoldás lehet az időseknek. Fontos azonban, hogy a mért értékek csak tájékoztató jellegűek, a senior okosóra nem orvostechnikai eszköz, értékei nem minősülnek hitelesített adatoknak.

Szubjektív vélemény: szerintünk az az okosóra a tuti, amelyik giroszkóppal rendelkezik, tehát képes vészjelzést leadni akkor, ha idős rokonunk elesett. 

Szerintünk jó, hogyha viselője képes a telefonálásra, mind a két irányba: indítani is, fogadni is. Az SOS gomb is hasznos, aminek segítségével jelet ad le az óra, viszont hívásra nem mindig használható. 

Minél kevesebbszer kell tölteni, annál tovább marad viselőjén az okosóra – ez pedig kétségkívül növeli a biztonságérzetet.

SIM kártyás okosóra

Ha egy webshopon esetleg nem találunk senior okosóra alkategóriát, akkor keressük azokat a SIM kártyás okosórák között. 

Az időseknek szánt órák ugyanis pont ebben különböznek a fiatalokétól: míg utóbbi egy hasznos kiegészítő ami vezeték nélküli kapcsolatban áll a saját telefonnal, addig előbbi funkciója az, hogy egy, az okosórától távol lévő eszközzel álljon kapcsolatba. Ehhez pedig saját SIM-kártya szükséges, mely az órába helyezhető.

A Private Sentinel és a PS Watch

A Private Sentinel egy magyar fejlesztésű telefonos applikáció, amit azért készítettek, hogy telefonunkon jelezni tudjuk a különböző vészhelyzeteket, és négyféle szervet értesíthessünk:

 • A rendőrséget
 • Mentőket
 • Tűzoltókat
 • Vagy akár a terror-elhárítást

Mindezek mellett képes üzeneteket küldeni

 • SMS-ben
 • E-mailben
 • A közösségi médián
 • Rendszerüzenetben

Az alkalmazást használók továbbá egymásra is vigyáznak: baj esetén 100 méteres körzetben minden felhasználót értesít a rendszer.

A Private Sentinel egy ingyenes applikáció és egy előfizetéses lehetőség is, amihez tartozik:

 • SOS hívás a 112-nek
 • Teledoktor szolgáltatás
 • Otthon asszisztencia és vészelhárítás (50 000 forintig)
 • Orvosi házi vizit, Szakorvosi vizsgálat és Diagnosztika szervezése

A PS Watch

A PS Watch kifejezetten az idősek számára készült, SOS gommbal felszerelt senior okosóra.

Képes a kétirányú hanghívásra, kijelölhetők az appban a biztonsági zónák, vízálló, és a vérnyomást is méri.

A Private Sentinel senior okosóra ára előfizetéses rendszerű, 2490-5490 Ft/hó.

Link: https://ps-watch.com/hu/vasarlas

ps watch

SOS okosóra, senior okoskarkötő

Az SOS okosórák egyik alkategóriája a senior okoskarkötő: ezek kifejezetten az időseknek szánt, számlap nélküli, egyszerűen kezelhető okoseszközök, amiket könnyű megszokni. 

Canyon SOS okoskarkötő idős emberek számára

Ilyen a Canyon egyszerű de mégis több funkcióval is ellátott okoskarkötője: mindössze két gommbal rendelkezik, egy pirossal és egy zölddel. Előbbi a vészjelzés leadására szolgál, utóbbival viszont hangüzeneteket küldhetünk (és hallgathatunk) a párosított eszközök számára, de képes a hívásfogadásra is, így felvehetjük vele a bejövőket. 

Pulzust mér, lépést számol, és biztonsági zónák is beállíthatók rajta. 

Canyon SOS okoskarkötő ár: 14290 Ft

Link: https://www.alza.hu/canyon-okos-sos-karkoto-szenioroknak-fekete-d5835503.htm?idp=11354&banner_id=28325

sos okosóra

OldSport Royal senior okosóra

Az OldSport Royal már egy olyan időseknek szánt okosóra, ami minden funkciót tartalmaz: elesés szenzor (giroszkóp), biztonsági zóna beállítás, vízállóság, kétirányú híváskezelés, pulzus- és vérnyomásmérés, alvásfigyelés, ébresztés, gyógyszeremlékeztető.

Egy megbízható, jól funkcionáló okosóráért azonban egy kicsit mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Senior okosóra ár: 44990-55000 Ft

Link: https://malbini.hu/products/malbini-ew200s-senior-okosora-pulzus-es-vernyomasmero-ora

okosóra időseknek

Ajánló