4 dolog, amit érdemes tudni a modern és korszerű otthonokról

2022. április 29.

modern ház

A modern és korszerű otthonok nemcsak külső megjelenésben, hanem belső elrendezésben, kialakításban, anyagválasztásban vagy épp energiahatékonyságban is jelentős előrelépést jelentenek az 1960-80-as években épült „Kádár-kockákhoz” és panelekhez képest. Ezt a technológia fejlődése, az igények növekedése és a fizetőképes kereslet emelkedése együttesen okozták.

Térhasználat – nagyobb terek kora

Míg évekkel ezelőtt a legtöbb házban és lakásban sokszor nagyon kevés hely állt rendelkezésre és azokat is belső falakkal választották el, addig mára egyre nagyobb divat a nyitott, más néven amerikai konyhás elrendezés. 

Az amerikai konyhát azért szeretik főként, mert tágasabbá teszi a lakást, mert a falak számának csökkenésével kevésbé szabdaljuk darabokra az adott teret. Optikailag sokkal nagyobbnak tűnik az élettér, a szabad mozgást nem korlátozzák a válaszfalak. Ráadásul ahol kevesebb van fal, ott ugyanannyi ablak mellett több fény jut be. Ezért a nagy, tágas terek egyben világosabbak is lehetnek.

Anyagválasztás – korszerű építőanyagok

A modern építészet egyik feltörekvő szempontja, hogy olyan anyagokat próbál használni, amelyek tartósak, megfizethetőek, jó ár-érték aránnyal rendelkeznek és az életciklust nézve alacsony a környezeti terhelésük. Persze sok esetben nem fog minden feltétel egyszerre teljesülni, de a helyi adottságoknak megfelelően azért a legtöbb építész igyekszik erre törekedni.

Európa északi részén vagy épp Kanadában nagyon sokan építkeznek fából, rönkökből, napsütötte területeken világos és fehér színeket használnak a házak színezésénél, van ahol pedig még hagyományosan vályogból, agyagból is építenek házakat. Magyarországon az új építésű házak esetében jellemzően Porotherm téglát használnak a főfalak esetében, belső elválasztásra pedig Ytong-ot.

Hőszigetelésre több anyag és megoldás is rendelkezésre áll. Egy ház szigetelése során jellemzően az alábbi 5 anyagot szokták használni: 

  • expandált polisztirol lap (EPS), 
  • grafitos homlokzati polisztirol lap, 
  • XPS polisztirol lap, 
  • kőzetgyapot 
  • üveggyapot. 

Ezeknek az egyik fő célja, hogy növeljék az épületek energiahatékonyságát.

Energiatakarékosság – alacsonyabb energiaigényű otthonok

A Magyar Nemzeti Bank 2021-es elemzéséből az derül ki, hogy magyar lakóingatlan-állomány energiahatékonysága relatív alacsony. A tavalyi évben kiállított energiatanúsítványok alapján a lakások és házak alig negyede sem éri el a CC, tehát korszerűnek nevezhető, vagy jobb minősítést.

Ha összehasonlítjuk az épületek energetikai tulajdonságait, akkor azt látjuk, hogy egy BB besorolású épület nagyjából 30%-kal kevesebb energiaigénnyel rendelkezik, mint egy CC minősítésű. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres BB besorolású ingatlan esetében a fűtés és vízmelegítés költségét figyelembe véve átlagosan 126 ezer forint az energiaigény. Mindeközben ha csak a CC kategória feltételeit teljesti az épület, akkor ez az összeg már 161 ezer forint.

Vagyis, amíg egy BB besorolású lakás éves energiaköltsége (100 négyzetméteres lakóingatlan esetében, a fűtés és vízmelegítés költségét is beleértve) átlagosan 126.000 Ft, addig egy hasonló paraméterekkel rendelkező CC kategóriás otthon éves energiaköltsége 161.000 Ft.

Az energiatakarékosságot pedig nemcsak energiatakarékos anyagválasztással, új nyílászárókkal vagy hőszigeteléssel lehet elérni, hanem a ház okos vezérlésével és okos rendszerek telepítésével.

Okos otthonok és okos megoldások – automatizált otthonok

Az okosotthonok olyan komplex rendszerek, ahol a háztartás legtöbb eleme automatizált és távolról vezérelhető. A legjobb okosotthon rendszerek szinte láthatatlanul segítik a mindennapi életünket.

Egy okosotthon rendszer akár házilag is kiépíthető, ha elég idővel és szakértelemmel rendelkezünk. De legtöbbször érdemes szakszerű segítséget kérni.

A rendszerhez egy központi egységre van szükségünk, stabil internetkapcsolatra, kompatibilis eszközökre és vezérlő modulokra. A legtöbbször világításhoz, fűtéshez és hűtési rendszerek automatizálásához használják őket, mert itt lehet jelentősen csökkenteni a költségeket és a környezeti terhelést.

okosotthon-rendszer
Forrás: Freepik

Az okosotthon rendszer használatával akár automatizálható a redőny lehúzása télen és éjszaka, amikor hideg van kint, mert így csökkenthető a hőveszteség. Az optimalizálás akkor különösen fontos, amikor villanyfűtést használunk vagy hőszivattyű vezérli a fűtési rendszert, mert az elektromos fűtési rendszerek könnyebben vezérelhetőek és programozhatóak, mint a gázzal történő fűtés esetében.

A korszerű és modern otthonoknak persze megvan az a hátrányuk, hogy a kivitelezésük jelentősen drágább lehet, mint a 10-20 éve épített házaké, lakásoké. Cserébe viszont az éves fenntartási költségük lényegesebb alacsonyabb, és sokkal komfortosabbak is. Ezért amikor ilyen lakást vásárolunk vagy építünk, akkor érdemes ezeket az előnyöket és hátrányokat egyaránt szem előtt tartani.

Ajánló