Legjobb gyerek okosórák

2020. szeptember 14.

A gyerek okosóra nem csak abban támogatja a szülőket, hogy mindig jelzi gyermekük pozícióját, hanem a tanulásban is segíti a fiatalokat. Leírjuk, hogyan.

Megnyugtató érzés az, amikor tudjuk, hogy gyerekünk biztonságban van, és pontosan látjuk a helyzetét: most éppen az iskolában tartózkodik, aha, most indult haza, már csak két utca… és már otthon is van. 

Minden gyerek okosóra legfontosabb része az SOS gomb, amelynek megnyomásával a kicsit vészjelet adhatnak le: valami baj van. Ilyenkor mi is, de ha beállítjuk, a hatóságok is értesülhetnek a gyermek pozíciójáról, az órák pedig hangfelvételt készítenek, amit szintén meghallgathatunk, így többet tudhatunk meg a történtekről.

De nem csak vészhelyzetben hasznos egy ilyen eszköz.

A gyerek okosóra kényelmes, és már olyan funkciókkal is rendelkezik a navigáción túl, hogy menő is a gyerekek körében.

gyerek okosóra

Okosóra gyerekeknek teszt: alap szempontok a választáshoz

Az alapfunkciók közé tartozik a GPS, az SOS gomb és a kétirányú kommunikáció – ezek a legfontosabbak. Az okosóra külön SIM kártyával működik, ezért telefonos kapcsolat nélkül, önmagában is funkcionál: erről működik a nyomkövetés, a hívás, az internet. Megnyugtató egy szülő számára az, ha nem csak vészhelyzetben beszélhet a gyerekével, a gyermek okosóra pedig mindig kéznél van.

Sőt, a legtöbb már videohívásra is képes. 

Az okosóra előlapjába és oldalába szerelt – különböző minőségű – kamerákkal nem csak a térképen látjuk a tartózkodási helyet, hanem be is pillanthatunk abba. 

A fitness funkció elemzi a fiatalok alvását, méri a pulzust és a megtett lépéseket, ez utóbbihoz akár célokat is beállíthatunk, hogy motiváljuk a gyereket a mozgásra. Az óra pedig segít ebben: játékos díjak, jutalmak jelennek meg a kijelzőn a cél teljesítése után.

Az okosóra gyerekeknek egyszerű és kényelmes: a kijelző aprónak tűnik, de rövid idő alatt rááll a kéz a használatra – még akár gépelni is lehet rajta, ha jól belőjük a szöget. Egy biztos: a kis felület nem okoz problémát, az applikációk az órán jól optimalizáltak.

Gyermek okosóra: a hasznos extrák

A legtöbb gyermek okosóra rendelkezik egy ún. “stealth listening” móddal, ami egy kvázi lehallgató lehetőség a szülők számára: bármikor meghallgatható, hogy mi történik a gyerek környezetében, az óra rögzíti a hangot.

A funkció felvet egy-két morális kérdést, nem hiába készült Black Mirror epizód is a túlságosan aggódó szülőkről, akik mindig tudni akarják, hol jár és mit csinál a gyerekük. (Írtunk is róla: legjobb Netflix sorozatok) Mi nem mennénk bele mélyebben a témába, de azt javasoljuk, hogy mindig mérlegeljünk, mielőtt ezt a funkciót használnánk. 

Ha nagyon fiatal gyerekről van szó, akkor az okosóra az idő olvasását is megtanítja nekik: a legtöbb okosórán a számlap bármikor átállítható, lehet digitális vagy analóg, rengeteg kinézetben: így könnyebben tanulható az idő leolvasása.

Lehetőségünk van továbbá biztonsági zónák beállítására is: ezt egy alkalmazáson keresztül tehetjük meg. A térképen behatárolhatjuk azokat a területeket, amelyben biztonságban tudjuk gyermekünket, és azonnal értesülünk arról, ha a gyerek elhagyja a biztonsági zónát.

Mivel a gyerek okosóra rendelkezik kamerákkal, ami természetesen fényképezésre is használható, nem csak videohívásra, ezért előny, ha az okosórában elég nagy a tárhely/memória, hogy az élmények mindig megörökíthetőek legyenek.

A tárhely mellett pedig fontos az akkumulátorkapacitás is: egy átlagos okosóra aktív használattal 3-4 nap alatt lemerül. Jó, ha ennél még többet bír az eszköz, az ennél kevesebb üzemidőt viszont nem javasoljuk. 

A magyar nyelvű kezelőfelület szűk keresztmetszet lehet: ezt nem tartalmazza minden okosóra (a hozzájuk tartozó applikációknak azonban legtöbb esetben van magyar nyelvű felületük). A gyerekek számára így megnehezítheti az okosóra-keresést a magyar nyelvű támogatottság… másrészről viszont nem lehet elég korán elkezdeni angolul tanulni!

Okosóra gyereknek? Még a tanulásban is besegít!

Itt is előfordulhatnak nyelvi akadályok, de a 21. században pont ennek leküzdésében segíthet egy gyerek okosóra. Egy ilyen eszköz képes ellenőrizni a kiejtést, lépésről lépésre tanít meg angolul, de akár a matek feladatokba is besegít. Van olyan verzió is, amelyhez hangalapú, mesterséges intelligenciával működő asszisztens társul. 

A kamerája képes felismerni állatokat, növényeket, tárgyakat, így a gyerek tudásszomja akár nélkülünk is csillapítható, gyorsan és egyszerűen. 

Gyerek okosóra teszt: ezeket próbáltuk

A legfontosabb tulajdonságok tehát:

 • GPS nyomkövető
 • Biztonsági zóna beállítása
 • SOS gomb
 • Kétirányú kommunikáció
 • Videohívás
 • Fitness funkció
 • Stealth listening mód
 • Elég nagy tárhely a képek elmentéséhez
 • Akkumulátor kapacitás
 • Tanulást segítő alkalmazások

Xiaomi gyerek okosóra

A Xiaomi Mitu Watch 4 Pro hazánkban még nem jelent meg, de közel van a bemutató dátum. A termék specifikációit azonban már ismerjük. 

 • 1,7”-es méretű érintőképernyő
 • 5 megapixeles kamera elöl, 8 megapixel oldalt
 • Lépésszámláló, időjárás-előrejelzés
 • Gyerek okosóra GPS: Integrált kettős GPS modul
 • Zenelejátszó, fotó- és videónéző
 • 8 GB belső tárhely
 • SOS gomb
 • SIM-kártyanyílás a 4G LTE hálózatok támogatásával
 • Támogatás az érintés nélküli NFC fizetésekhez
 • Vezeték nélküli Bluetooth interfész
 • Akkumulátor kapacitás: 920mAh
 • Saját “asszisztens”: XiaoAI

Az okosóra rengeteget fog tudni, tanító funkciói kiemelkedőek: alkalmazáson keresztül az eszköz széles skálán személyre szabható. (Az app pedig a Google Play vagy az Apple Store áruházakból letölthető.)

xiaomi gyerek okosóra

Ár: még nincs magyar ára

Link: https://www.alza.hu/xiaomi-mitu-watch-4-pro-d5770190.htm?layoutAutoChange=1

Canyon gyerek okosórák

A Canyon két kiváló modellel van jelen a gyerek okosóra piacon. Míg a Xiaomi terméke a nagyobb gyerekek számára is jó választás, addig a Canyon Sammy és a Canyon Polly inkább a piciket célozza meg.

Canyon Sammy

Az eszköz alkalmas lehet bármelyik gyerek első órájának. Az alapfunkciókat tartalmazza, sőt, hangüzenet is küldhető a telefonról. Az óra menüje csak angol nyelvű, de mellé egy érthető alkalmazás és leírás is párosul, aminek hála gyorsan megtanulható az óra használata.

canyon sammy gyerek okosóra

Ár: 12.790 Ft

Link: https://www.alza.hu/canyon-sammy-kek-d5831885.htm

Canyon Polly

A Canyon Polly a Sammy “nagytesója”: egy kicsit többet tud, van beépített zseblámpa is benne, illetve a fitness funkciók is bővebbek. Annyival többet nem ad, mint a Sammy, de dizájnjában és funkcióiban is egy hosszabb életű befektetés a Polly.

canyon polly gyerek okosóra

Ár: ~25.000 Ft

Link: https://www.alza.hu/canyon-polly-fekete-d5896318.htm?layoutAutoChange=1

Az okosóra gyerek számára ideális kiegészítő – de ha nem csak nekik keresel okosórát, hanem idős hozzátartozóid számára is, olvasd el előző cikkünket. Az okosóra időseknek egy kicsit máshogy működik, mint a kicsiknek szánt verziók: épp ezért szükséges a senior okosóra, ha szüleinknek akarunk kedvezni.

Ajánló