Térkő vagy járdalap: melyiket válasszuk a kertünkbe?

2021. szeptember 01.

Járdalap használata

A térkő és járdalap, mint burkolóelemek között igen sok hasonlóságot fedezhetünk fel. Mégis van köztük különbség. Cikkünkből kiderül, mikor érdemes inkább az egyik, és mikor a másik mellett dönteni.

A kert, az udvar kialakítása során lehetőségünk van térkövek és járdalapok lerakására is. Érdemes azonban jól megfontolni, melyiket választjuk. Lássuk, milyen szempontokat javasolt figyelembe venni a döntéshez. 

Térkő vagy járdalap – mi a különbség?

Bár mind a térkő, mind a járdalap betonból készül, hasonló eljárással, és mindkettő kültéri burkolóelem, azért vannak különbségek. 

A térkő legfeljebb 40×40 cm méretű, a járdalapnál vastagabb, körülbelül 5-10 cm vastagságú kültéri burkolat. A legjellemzőbb a 6 cm-es vastagság, az ennél vastagabb térkövekből készült burkolatokat általában súlyosabb tehergépjárművek, nehézgépek kocsibejárójának fedésére használják.

A járdalap mérete viszont 40×40 cm-nél kezdődik, és vékonyabb a térkőnél, jellemzően 4-5 cm vastagságú.

Mikor használjunk térkövet?

A legfontosabb szempont a teherbírás. A jellemzően 6 cm vastag térkövek teherbírása lényegesen nagyobb a 4-5 centi vastag járdalapokénál. Emiatt olyan területek fedésére, ahol autóval közlekedünk, egyértelműen a térköves burkolat a jó választás. 

Esztétikai okokból, esetleg spórolás céljából ugyan megpróbálkozhatunk vele, hogy járdalapokkal fedjük be a kocsibejárót. Ám ez a megoldás aligha lesz hosszú életű, hiszen a vékonyabb járdalapok előbb-utóbb el fognak repedni a jármű súlya alatt. 

A másik szempont, ami indokolhatja a térkő lerakását a járdalappal szemben, az a burkolni kívánt terület nagysága. Egy kisebb kertben vagy udvaron a nagyobb felületű járdalapok nem igazán tudnak érvényesülni. Ha tehát kicsi kertet szeretnénk burkolni, mindenképpen a kisebb méretű térkő lesz a megfelelő választás.

Milyen esetben döntsünk a járdalap mellett?

A járdalapra is ugyanaz a két szempont vonatkozik, ami a térkőre – csak éppen fordítva. 

Vagyis a nagyobb méretű tereket érdemes a nagyobb méretű járdalapokkal lefedni. Egy nagy kert vagy udvar burkolására akár 80×80 cm-es, vagy akár ennél nagyobb járdalapokat is használhatunk. Ha rendelkezésre áll a megfelelő távolság, a nagy méretű burkolólapok megnyújtják, nagyítják a teret. 

Járdalap a kertben
Forrás: Freepik

Ezt a hatást azonban csak valóban tágas helyek esetében tudjuk kihasználni. Ezért ha bizonytalanok vagyunk, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel. A nem elég tágas helyre lerakott terjedelmes járdalapok látványa ugyanis kiábrándító lehet, mert ahelyett, hogy tágítaná, inkább összenyomja a teret. 

De bármennyire is szép és esztétikus egy nagyobb terület járdalapokkal fedve, ha autók is megfordulnak ott, ez biztosan nem jó ötlet. Ezért mindig tartsuk magunkat az aranyszabályhoz, még ha csábító is a járdalapok alkalmazása. Vagyis gyalogos forgalom esetén járdalapot vagy térkövet, autók esetén azonban kizárólag térkövet használjunk!

Térkövet és járdalapot a legjobb helyről

Akár járdalap, akár térkő mellett döntünk, a legjobb olyan helyről beszerezni, ahol a megbízható minőség, a széles választék és a kedvező térkő árak kéz a kézben jár. 

A Kovi-Kő egy 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalat, amelyet nem véletlenül emlegetnek sokan a térkőgyártás specialistájaként. Hozzáértésükre és az általuk elvégzett munka, valamint térköveik, járdalapjaik színvonalára garanciát jelent az a tény is, hogy 1995 óta a hazai piac meghatározó szereplői.
Amellett, hogy termékeik a vonatkozó hazai és EU-s szabványoknak egyaránt megfelelnek, tíz év garanciát is adnak a náluk forgalmazott térkövekre és járdalapokra. A kiválasztást pedig ingyenes szaktanácsadással támogatják, és szükség esetén a kivitelezésben is segítenek.

Ajánló