Az 5 legjobb önismereti könyv, amivel boldogabb és gazdagabb lehetsz

2021. február 01.

legjobb önfejlesztő könyvek

Az önfejlesztés azon tevékenységek közé tartozik, ami előrébb lendítheti a karrieredet, emberi kapcsolataidat vagy pénzügyi lehetőségeidet, ezáltal kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá és sikeresebbé válhatsz.

A probléma az, hogy a mai felgyorsult világban sajnos egyre kevesebb időnk jut saját magunkra – legyen szó akár kikapcsolódásról vagy önképzésről egyaránt.

Érdemes ezért nagyon megválogatni, hogy mibe és mennyi időt, energiát fektetünk, ugyanis ez az erőforrásod a legfontosabb, nem a pénz.

Pontosan ezért gyűjtötte össze szerkesztőségünk a legjobb önfejlesztő könyveket, amelyek nem csak szerintünk, de az értékelések, vásárlói vélemények és vásárlási információk alapján is a leghasznosabbnak bizonyultak – ugyanis mint az kiderült, nem minden arany, ami fénylik.

Az önfejlesztő könyvek csapdái

Az kétségtelen, hogy az önfejlesztő könyvek és az egész önsegítő iparág rengeteg pozitív tulajdonsággal bír. A témában kevésbé jártasak azonban még nem sejthetik, de legalább ugyanennyi negatívum is elmondható erről a szegmensről.

Hogy konkrétumokról is beszéljünk, az ilyen jellegű olvasmányok egyik nagy pozitívuma például az, hogy rendkívül inspirálóak és felemelőek. Nagyon jó érzés őket olvasni, rengeteg reménnyel, motivációval és tenniakarással töltik fel az embert… és itt jön a képbe az önsegítő könyvek talán legnagyobb csapdája is.

Rengeteg olyan információ és állítás kering ugyanis ezekben a berkekben, amelyek tévesek, nem megalapozottak, vagy egyenesen károsak.

A legtöbb önfejlesztő könyv ugyanis nem kutatások, esettanulmányok, bizonyítékok vagy tapasztalatok alapján íródik, hanem egy spirituális világot vázol fel, aminek a létezésére semmiféle bizonyítékot nem tud felmutatni a szerző. Ez pedig veszélyes, mert azt hiteti el, hogy úgy érhetünk el bármit az életben, hogy egy ujjunkat sem kell megmozdítanunk – elég csak pozitívan gondolkodnunk.

Éppen ezért az egyik legfontosabb tulajdonság, amivel egy önfejlesztő könyvnek rendelkeznie kell, az nem más, mint a gyakorlatiasság. 

Természetesen nem azt állítjuk, hogy csak az lehet igaz, amit bizonyítani lehet, hiszen mi magunk is hiszünk a spiritualitás erejében. Azonban fontos megkülönböztetni azt, ami valóban működőképes a gyakorlatban is, attól, ami csak és kizárólag szóban hangzik jól, de a valóságban nem működik.

Ezek alapján lássuk a legjobb önfejlesztő könyveket, amelyek elolvasása után nem csak hatalmas tenni akarást fogunk érezni, de konkrét, gyakorlatba ültethető tudással is gyarapodni fogunk.

A legjobb önismereti könyvek

Atomi szokások – James Clear

motivációs könyvek

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/james_clear.atomi-szokasok.html

E-könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/clear_james.atomi-szokasok-apro-valtozasok-kiemelkedo-eredmenyek.html

Egy viszonylag új szerzeményről van szó, amelyet a legtöbben még nem ismernek Magyarországon.

A könyv – ahogy a neve is sugallja – főleg a jó szokások kialakításával és a rossz szokások megszüntetésével foglalkozik.

James Clear bestsellere azonban jóval több, mint amit a címe sejtet: betekintést enged egy olyan rendszerbe, ami az egész életedet fenekestül fogja felforgatni.

Mindennek az egyszerűség, a rendszerezettség és a hihetetlen gyakorlatiasság a fő oka.

A segítségével megtanulhatod:

 • Hogyan teremts időt magadnak a fontos dolgok elvégzésére
 • Hogyan szerezz motivációt és akaraterőt
 • Hogyan alakítsd át a úgy a környezetedet, hogy az inspiráljon és cselekvésre késztessen
 • Hogyan térj vissza a szokásaid folytatásához, ha elvesztetted a lendületet, vagy megszakítottad a sorozatot

Ezek olyan mindennapi problémák, amikkel mindannyian küzdünk. Éppen ezért biztos lehetsz benne, hogy rengeteg hasznos tudnivalót és gyakorlati tanácsot fogsz kapni a könyvből!

Gondolkodj és gazdagodj – Napoleon Hill

top könyvek

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/napoleon_hill.a-teljes-gondolkodj-es-gazdagodj.html

E-könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/hill_napoleon.a-teljes-gondolkodj-es-gazdagodj-1.html

Az előző művel szemben Napoleon Hill azon szerzők közé tartozik, akiknek a gondolatai halhatatlanná váltak, ugyanis a szerző már sajnos nincs köztünk, de az önfejlesztő mű még mindig rendszeresen feltűnik az eladási toplistákon.

A Gondolkodj és gazdagodj 1937-ben íródott, és a legelső önismereti könyvek egyike volt.

Központi témája az, hogy mi különbözteti meg a győzteseket a vesztesektől?

Napoleon Hill vagyonokat és az élete nagy részét ezen kérdés megválaszolásával töltötte, aminek végeredményét mi magunk is kézbe foghatjuk.

A motivációs könyv kitér az élet összes fontos területére, legyen az:

 • A szociális életünk
 • A karrierünk
 • Az egészségünk
 • A személyes pénzügyeink
 • A boldogságunk

Nem sok könyv van, ami kiállja az idő próbáját, de ez a mű kétségtelenül közéjük tartozik.

A négy egyezség – Don Miguel Ruiz

legjobb önismereti könyvek

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/muleiras/?sl_l_id=147303

E-könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/ruiz_don_miguel.a-negy-egyezseg-4.html

Az előző művel ellentétben Don Miguel Ruiz szerezménye viszonylag friss.

Hihetetlenül gyorsan mászta meg a könyves toplistákat, és rendkívül jó értékeléseket kap.

A mű az alábbi fontos dolgokra világít rá:

 • Miért nem hibáztathatod a szüleidet azért, ahogyan felneveltek
 • Hogyan vállalj felelősséget minden egyes gondolatodért és tettedért
 • Miért van sokkal nagyobb hatalmad mások érzelmei és cselekvései felett, mint azt gondolod
 • Hogyan tudsz hiteles és autentikus lenni másokkal és saját magaddal szemben is

Ez az önismereti könyv azért nagyon különleges, mert az olyan látszólag mikroszintű dolgokkal is foglalkozik, amivel más önfejlesztő könyv már nem – például azzal, hogy miként reagálj egyes szituációkra, ami miatt szinte mindig pozitív kimenetele lesz a dolgoknak.

Zöldlámpa – Matthew McConaughey

önsegítő könyvek

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/mcconaughey_matthew.zoldlampa.html

Matthew McConaughey-t talán senkinek sem kell bemutatni – napjaink egyik legnagyobb színésze. Elég csak arra gondolni, hogy saját szakmájában az egyik legsikeresebb ember, Oscar-díjas és Golden Globe-díjas.

Éppen ezért nem csak nagyon motiváló, de rendkívül hiteles is a nemrégiben írt önsegítő könyve, amit ő csak úgy nevez, hogy “szerelmeslevél az élethez”.

A színész azt az állapotot nevezi zöldlámpának, amikor az ember sikerrel veszi az élet kihívásait és elkerülhetetlen történéseit.

A mű végig ezt a hasonlatot követi, és a zöldlámpa mellett a sárga-, illetve piros fényeket is megemlíti – ám arra a következtetésre jut, hogy ezek előbb-utóbb mindig zölddé válnak, ha megtanulunk helyesen gondolkodni.

Nagyon ritka az a motivációs könyv, ahol a szerző már jóval a könyv megírása előtt is sikeres volt, ezért mindenképp érdemes esélyt adni ennek a műnek.

12 szabály az élethez – Jordan B. Peterson

motiváló könyvek

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/jordan_b_peterson.tul-a-renden-ujabb-12-szabaly-az-elethez.html

E-könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/peterson_jordan_b.tul-a-renden-ujabb-12-szabaly-az-elethez–1.html

Jordan B. Peterson egy pszichológus, aki művében az őskor alapigazságait veti össze a modern kor legújabb technológiai csodáival és legfrissebb kutatásaival.

Arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként boldogulhatunk ebben a modern világban?

Mindezt nagyon érdekes, meglepő, informatív és humoros stílussal fűszerezve. Ezt az is remekül bizonyítja, hogy az önfejlesztő könyv publikálása óta benne van az eladási toplisták legjobb könyvei között.

Ezen felül pedig amit érdemes mindenképp kiemelni: ez a könyv teljesen más, mint a korábban megszokottak. Éppen ezért érdemes elhagyni a korábban kialakult elvárásainkat, és friss szemmel nézni a könyvben leírt értékes információkra.

Összefoglalás

A motiváló könyvek piaca rendkívül ellentmondásos.

Sokszor hallani azt ugyanis, hogy mindenfajta cselekvés nélkül, pusztán a gondolkodás erejével bármit el tudunk érni.

Ez azonban így, ebben a formában nagyon megtévesztő, mert bár kétségtelen, hogy a pozitív gondolkodás nagy segítség lehet az élet különböző helyzeteiben, ám ennél jóval többre van szükség ahhoz, hogy sikeresebbek, gazdagabbak vagy boldogabbak lehessünk.

Amennyiben a szerkesztőségünk által összeállított könyvek tetszettek, olvasd el a másik gyűjteményünket is, ahol a fókuszban szintén a legjobb önismereti könyvek voltak, de a hangsúlyt főleg a személyes pénzügyekre, a kapcsolataink javítására és a produktivitásra helyeztük.

Ajánló

Legjobb háborús könyvek

Legjobb háborús könyvek

Mely háborús regényeket vedd fel az elolvasandók közé? A döntés nehéz, hiszen a választék zavarba ejtően nagy. Íme, a segítség! A háborús tematikájú...

bővebben