Igazi gyöngyszemek, avagy a világirodalom legjobb regényei

2021. július 09.

a világ legjobb regényei

Egy jó könyv ellazít, oldja a stresszt, kellemes kikapcsolódást nyújt egy fárasztó nap végén. Romantikus-, történelmi-, kalandregény, vagy egy jó kis krimi, az izgalmas időtöltés garantált!

Az elmúlt évtizedben az emberek olvasási szokása megváltozott. A képi információs eszközök kerültek előtérbe, az olvasok lassan nézőkké cseperedtek.

Rajongók százezrei képesek virrasztani éjszakánként, hogy a kedvenc sorozatukból „csak még egy részt” megnézzenek. Mindeközben a könyvekkel szemben hatalmas elvárások tornyosulnak, persze akkor, ha az ember eljut odáig, hogy kézbe vegye.

A világirodalom legjobb regényei képesek még elérni ugyanezt a fanatikus hatást?

A válasz egyszerű: igen!

Újra egyfajta olvasási láz hódit, a könyvek iránti kereslet egyre népszerűbb. A világ kezd lelassulni, visszatérni a régi értékekhez, ezáltal pedig az olvasás izgalmas világához. Rengeteg nagyszerű regény születik, bestsellerek hada, gyönyörűen megszerkesztett borítókkal – mert ma már az is számít – várja az olvasókat, miközben a régi klasszikusok is újra felelevenednek.

Íme tehát a teljesség igénye nélkül 6+1 olyan nagyszerű regény, amely méltó helyet foglal el a világirodalom legjobb regényei között, milliók életet változtatta meg és magasról kenterbe veri az összes filmet.

1. Elfújta a szél – Margharet Mitchell

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/Elfujta-a-szel-565.html

Az Elfújta a szél a legolvasottabb könyvek egyike a Biblia után. A regény főhősnője – az eleinte elkényeztetett, értelmileg kissé butácska, szépségét állandóan fitogtató hölgy – Scarlett O’Hara neve örökre bevésődött az irodalom történelmébe.

A vaskos regény közel 9 évtizede nyűgözi le az olvasóközönséget, feltárva az amerikai polgárháború időszakát, mély romantikus szállal karöltve, ami az egész történet mozgatórugója. Az írónő a legapróbb részletekig betekintést enged a háború szörnyűségeibe, hogy milyen az, amikor egy nemzetet teljesen széttépnek, majd a megmaradottak hogyan próbálnak új életet kezdeni.

Örök érvényű klasszikus, méltán kiérdemelte a világirodalom legjobb regénye címet!

2. 1984 – George Orwell

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/george_orwell.1984–7.html

E-könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/orwell_george.1984-497.html

George Orwell mesterien bánik a szavakkal, így számos tekintetben pontos és ijesztő képet ír le egy lehetséges jövőképről. Az olvasót egyszerre járja át izgalom, ugyanakkor görcsbe rándul a gyomra. Hogyan lehetséges így élni?

Az 1949-ben megjelent könyvben egy diktatórikus államhatalom nyomasztó képe elevenedik fel, amely minden hatalmat felülmúlóan képes ellenőrizni, befolyásolni polgárai életét, akár gondolati szinten is.

Mindenképpen ott a helye a családi könyvespolcon!

3. Virágot Algernonnak – Daniel Keyes

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/daniel_keyes.viragot-algernonnak–2.html

E-könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/keyes_daniel.viragot-algernonnak-34.html

Daniel Keyes világhírű regényét olvasók milliói izgulták végig, és élték át a szellemi fogyatékkal élő főhős felemelkedésének történetét.

A történet olyan időszakban zajlik, amely nem tekintette a társadalom teljes körű tagjának a „kicsit más” személyeket. Ugyanakkor fellehető benne az optimista látásmód, az egyenlőség esélye, hiszen az emberi lény agyműködését abban a időben műtéttel befolyásolni lehetetlen elképzelésnek tűnt.

A könyv töretlen népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy megjelenése óta huszonhét nyelvre fordították le.

4. A rózsa neve – Umberto Eco

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/umberto_eco.a-rozsa-neve–2.html

Újabb kasszasiker a krimi műfaj szerelmeseinek.

Az olasz nagymester első könyve töretlen hírnevének titka a valósághű ábrázolásmód, olyannyira, hogy az olvasó teljesen bele tudja élni magát az adott kor világába, szokásaiba.

Szóval aki nem riad vissza a teológia eszmecseréktől, és nem zavarja a lassú, ugyanakkor izgalmas történetvezetés és elszánja magát az olvasásra, annak örökre szóló élmény lesz!

5. Semmi – Janne Teller

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/janne_teller.semmi.html

E-könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/teller_janne.semmi-1.html

Meghökkentő olvasmány egy csapat kiskamaszról, akik az olvasó szeme láttára veszítik el gyermeki ártatlanságukat. Az először betiltott dán könyv témája nagyon súlyos, mondhatni kegyetlen problémákat dolgoz fel.

A ma már világszerte ismertté vált, többszőrösen díjazott könyv hamar elnyerte az ifjúság tetszését, mégis ajánlott, hogy a kamasz ne egyedül olvassa, különben csak a rémület marad. De bátran ajánlott mindenkinek, aki megtalálta, vagy keresi az élet értelmét!

6. A döntés – Edith Eva Eger

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/edith_eva_eger.a-dontes–2.html

E-könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/edith_eva_eger.a-dontes–5.html

Edith Eva Eger egyike azoknak a holokauszt-túlélőnek, aki még most is élnek. Tizenhat éves volt, amikor a nácik berontottak szülővárosába, és családjával együtt elhurcolták Auschwitzba.

A regény nemcsak a haláltábor szörnyűségeiről szól, ezért az se hátráljon meg, aki nem szereti a holokauszt témájú könyveket, mivel jelentős részben Edith Aushwitz utáni élete, praxisa kerül előtérbe.

Egy regény, amely inspiráció mindazok számára, akik valaha is találkoztak nehézségekkel életük során. Az ö története nem egyszerű visszaemlékezés, nála hitelesebben a megbocsátásról és újrakezdésről senki nem ír.

Ha valakinek eddig kimaradt volna az életéből, gyorsan pótolja!

6+1. A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt – Jonas Jonasson

Könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/jonas_jonasson.a-szazeves-ember-aki-kimaszott-az-ablakon-es-eltunt.html

E-könyv megvásárlása:

https://www.libri.hu/konyv/jonas_jonasson.a-szazeves-ember-aki-kimaszott-az-ablakon-es-eltunt-3.html

A lista utolsó regénye, nemcsak stílusában, de témájában is merően eltér minden eddigitől. Egy nagybetűs KALAND, aminek már a címe is felkelti az ember fantáziáját. Nem csoda, az írónak remek humora van, és egyáltalán nem célja útját állni fantáziájának, melynek eredményeként garantált a nevetés olvasása közben.

A svéd Rejtő Jenőként is ismert író lehengerlő írásmódja, olyannyira a nevetés és szórakoztatás kategóriájába tartozik, hogy egyfajta boldogsághormon növelő szerként is lehetne ajánlani minden mélabússágban szenvedő olvasónak. Az írót szinte azonnal világhírűvé tette első regényének sikere.

Összefoglalás

Ha mégsem lenne elég meggyőző – az alább felsorolt, a világirodalom legjobb regényeinek listája-, hogy az olvasás a világ egyik legjobb kikapcsolódási tevékenysége, akkor gondolj a pozitív hatásokra, biztosan fellelkesítenek majd!

  • gazdagabb szókincs szóban-, írásban
  • memória javítása
  • kreativitás fejlesztése
  • magány elűzése
  • „utazás” a világ bármely pontjára

Szerző: Tímár Tímea

Ajánló