Bob A Thousand Lives – Enhanced Edition

2023. június 14.

Bob screenshot

A „Bob – A Thousand Lives Enhanced Edition” egy sötét témájú platformer-akció játék, amely hosszú fejlesztési folyamat eredményeként született Putnai Csaba műhelyében. Az előző változat, a „Bob: A Thousand Lives”, egy szerényebb állapotú verzióban látta meg a napvilágot 2022 szeptemberében Windows rendszerre, ennek ellenére már az a verzió is számos elismerést begyűjtött.

A játék középpontjában Bob áll, egy magányos fiú, aki egy balesetnek köszönhetően vesztette el az életét. Bob egy különös helyre kerül, ahol meg kell küzdenie a múltjával, amely többek között egy gonosz köd-lény formájában próbálja szétszakítani Bob idővonalát, akadályozva őt abban, hogy megtalálja az örök nyugalmát.

A játékmenet nehéz és a 80-as és 90-es évek platformer játékainak jellegzetes stílusát idézi, mely precíz időzítést igényel. A játékban Bob világában nincsenek útmutatók, vagy iránytadó instrukciók, így a felfedezés a játékosra hárul. Bob megrázó története fokozatosan kibontakozik, a játékosok által összegyűjtött memória-szilánkok által, így juttatják el Bobot a válaszokhoz és a múltja rejtett részleteihez.

A játék számos helyszínt kínál, amelyek egykoron fontosak voltak Bob életében, de mára rémálomszerűvé váltak. Bob különleges képességeket is felhasználhat, például a fényt, amely segíti tájékozódását a sötét helyeken.

A játék sikerét a kreatív történetvezetés, a változatos játékmenet és a lenyűgöző látványvilág biztosítja.

A fejlesztést Putnai Csaba, magyar fejlesztő végezte, aki saját tapasztalatait és inspirációit használta a játék létrehozásához. A játék valósághű 2.5D grafikát használ, amelyet az Unreal Engine 4 motorral hoztak létre. A játék folyamatosan frissül és fejlődik, új grafikákkal, effektekkel, animációkkal, szintekkel és feladatokkal bővül. A „Bob – A Thousand Lives Enhanced Edition” 2023 júniusában elérhető lesz az Epic Games Store-ban.

Az alapjátékot pozitívan fogadták mind a kritikusok, mind a közönség. A Bob a thousand lives elnyerte az IndieDB Indie of the Year 2022 Players Choice hetedik helyét, valamint több alkalommal is első helyezést ért el a GDWC 2023 rangsorban.  Gyakran összehasonlítják a játékot a Playdead stílusú játékokkal, mint például a Limbo vagy az Inside.

Ajánló