Útmutató: milyen robotporszívót vegyek 2021-ben?

2020. június 09.

milyen robotporszívót vegyek

Nem bírod a házimunkát, de a rendetlenséget sem? Akkor a robotporszívó lesz a legjobb barátod.

A szerkesztőségben többen is kedveljük a maguktól mozgó, időnként falakhoz és szekrényekhez ütköző, de kétségtelenül hasznos kis minirobotokat. A porszívózás nem kifejezettem bonyolult művelet, de pont ezért az egyik leginkább monoton házimunka. Mire előveszed a szekrényből, összerakod, és nekiállsz porszívózni, a robotporszívó már akár végzett is egy helységgel. A legjobb a robotporszívókban, hogy bármikor távirányítással elindíthatóak, így akár a munkából hazaérve már tisztaság tud fogadni téged.

Vagy ha meglátsz egy-két porcicát a sarokban, a porszívó körülményes összeszerelése helyett a mobilapp segítségével elég csak odaküldened a robotporszívót, ami néhány percnyi mozgolódás után már el is tüntette azokat.

Persze nem volt ez mindig ilyen egyszerű: a korai modellek nem tudtak jól tájékozódni, hanem véletlenszerű mozgással cirkáltak a helységben. Így előbb vagy utóbb persze végeztek a takarítással, de mivel nem tudták pontosan merre járnak, ezért többet bukdácsoltak az egyébként már tiszta padlórészeken, mintsem valóban ott takarítottak volna, ahol szükség van rá.

A modern modellek már jellemzően lézeres navigációval vannak felszerelve, így akár kész térképet is képesek alkotni a lakásról, amit a kapcsolódó mobilappból bármikor meg lehet nézni. A legokosabbak pedig akár be is programozhatók, hogy minden nap menjenek egy kört a lakásban, amíg te nem tartózkodsz otthon.

Cikkünkben ahelyett, hogy sorban végigmennék a lehetséges (és egyre bővülő) opciókon, két konkrét modellt fogunk bemutatni, amit jó szívvel tudunk ajánlani bárkinek, aki szereti automatizálni a házimunkát is. A két modell közül bármelyik jó választás: ez tipikusan az a kategória, ahol nem kifejezetten olcsó a belépőszint, de ha tényleg azt akarjuk, hogy jól helyettesítse a gép a manuális porszívózást, akkor ezek közül éri meg választani.

Xiaomi S5

Vásárlás: https://thenext.hu/xiaomi-s5/

Xiaomi S6

Vásárlás: https://thenext.hu/xiaomi-s6/

Xiaomi S5 és S6: mi a közös bennük?

Mindkét modell az egyre erősebb márkaismertséggel bíró Xiaomi cég gyártmánya. A cég a teljes ismeretlenségből nőtte ki magát, és már nem csak a kedvező árairól, hanem a megbízhatóságáról és minőségéről is híres. A két legnépszerűbb robotporszívó modellről is elmondhatóak ezek a jó tulajdonságok. Nézzük, miben hasonlítanak:

 • Mindkét modell képes egyszerre felmosni (ha csatlakoztatjuk a felmosóegységet), és porszívózni is.
 • Az iparágban a leghatásosabb szívóerővel rendelkező modellek között vannak.
 • Képesek felismerni a szőnyegeket: ilyenkor automatikusan magasabb szívóerőre kapcsolnak. Azt fontos megjegyezni, hogy ez csak rövidszálú szőnyegeken működik jól, a hosszúszálúakban képesek elakadni: de ez sajnos minden robotporszívóra igaz.
 • Szinte tökéletesen fel tudják térképezni a lakást, és annak helységeit. Így távirányítással elküldhetőek bármelyik szobába porszívózni, úgy, hogy csak az adott helységben takarítanak (vagyis biztosan nem esünk hasra bennük).
 • Képesek átmászni akár 2 cm magas emelkedőkön is, mint pl. a küszöbök.
 • Be lehet állítani virtuális stop zónákat, ha nem szeretnénk, hogy odatévedjenek (például kizárhatóak a hosszúszálú szőnyegek).
 • Képes csak egy előre megadott zónában porszívózni (hasznos, ha pl. véletlenül kiömlött valami a padlóra rögtön a nagytakarítás után).
 • 5200 mAh teljesítményű akkumulátor, ami akár 100+ nm-es lakások takarítására is elég. Ha mégis merülni kezdene takarítás közben, automatikusan visszatér a dokkhoz tölteni egy ideig, majd ott folytatja a takarítást, ahol abbahagyta.
 • Mindkét modell lézeres navigációval rendelkezik (“lidar”), amivel folyamatosan szkenneli a környezetét és tájékozódik. Így teszi lehetővé komplett térkép kialakítását a lakásról, és tud hatékonyan navigálni takarítás közben (azaz nem megy végig még egyszer olyan útvonalon, amit már feltakarított).
 • Kiváló ár-érték arány a konkurenciához képest.

Xiaomi S5 és S6: a legfontosabb különbségek

Az S5 is igen jó készülék, de az S6 rendelkezik néhány extra képességgel, ami miatt még jobb vétel lehet, ha a maximumot szeretnéd kihozni az automatizált takarításból.

 • Alaposabb tisztítókefe: az S6 sűrűbb sörtékkel rendelkezik, így nagyobb tisztaságot hagy maga után. Ráadásul a beakadt porcicákat is könnyebb kitisztítani belőle.
 • Csendesebb működés: az S6 sokkal halkabb, mint az S5, így akár TV nézés, vagy zenehallgatás közben is nyugodtan végig lehet küldeni a lakáson, nem fog zavarni.
 • Víztartály a felmosáshoz: az S6 víztartálya miatt sokkal tisztábban képes felmosni, nem kell állandóan tisztítani a felmosórongyot takarítás közben. Ráadásul csomagolnak is a készülékhez 2 újrahasználható, és 10 eldobható felmosófejet, ami jó ideig elég lesz.
 • Igényesebb töltőbázis: az S6 töltőegységében elrejthető a nem használt kábelrész, hogy ne akadjon bele a robot.
 • Szilikon oldalkefe az S6-on: ez nem csak tovább tart, mint az S5 hagyományos sörtés rendszere, de alaposabban is eltakarítja az apró morzsákat.

Konklúzió

Ha már van egy S5-öd otthon, nem biztos, hogy megéri S6-ra váltani, mert az is igen jó modell. Viszont ha most vennél robotporszívót, és a legjobbat szeretnéd otthonra, az S6-ban biztosan nem fogsz csalódni az extra funkciók miatt. Hacsak nincs tele hosszúszálú szőnyeggel a lakásod, amiben elakadhatnak a robotok, nyugodtan búcsút vehetsz a hagyományos porszívótól.

Ajánló